Читај ми!

Специјални суд ненадлежан за вакцине

Осумњиченима у случају "вакцине" највероватније неће бити суђено у Вишем суду у Београд. Тај суд огласио се ненадлежним за суђење директорки РФЗО Светлани Вукајловић и директорима фармацеутских фирми преко којих су набављане вакцине против грипа.

Посебно одељење Вишег суда у Београду огласило се ненадлежним за суђење бившој директорки Републичког фонда за здравствено осигурање Светлани Вукајловић и директорима фармацеутских фирми за злоупотребе у набавци вакцина против свињског грипа, рекла је Танјугу портпарол суда Маја Ковачевић.

Како је рекла Ковачевићева, кривично ванпретресно веће тог суда усвојило је прошлонедељни предлог бранилаца оптужених да се огласи функционално ненадлежним и да предмет проследи Кривичном одељењу Вишег суда.

На ту одлуку Посебног одељења Тужилаштво за организовани криминал, које је подигло оптужницу против Вукајловићеве, има право жалбе Апелационом суду у Београду, рекла је Ковачевић.

Припремно рочиште бившој директорки Републичког фонда за здравствено осигурање и њеним сарадницима прекинуто је прошле седмице до правоснажне одлуке о захтеву за оглашавање ненадлежности Посебног одељења.

Браниоци оптужених су предложили да се предмет достави Кривичном одељењу Вишег суда у Београду, јер како су навели не постоји организована криминална група, нема коруптивних елемената и зато што Вукајловићеву на функцију није именовала влада Србије, већ Управни одбор тадашњег Републичког завода здравственог осигурања.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је крајем фебруара оптужницу против бивше директорке РФЗО, бивше директорке "Југохемије" Смиљке Милеуснић Аџић, директора компаније "Југохемија фармација" Владимира Гравара и директора "Детапа" Љубомира Павићевића.

Они се терете да су нелегалном набавком вакцина против "свињског грипа" крајем 2009. године оштетили државни буџет за око 1,25 милиона евра.

Сви су оптужени за кривично дело злоупотреба службеног положаја за које је запрећена казна од две до 12 година затвора.

Оптужницом им је стављено на терет да је у новембру 2009. године у поступку јавне набавке вакцина против свињског грипа за најбољег понуђача изабрана компанија "Југохемија фармација", иако није поседовала писмо о ауторизацији произвођача вакцина швајцарске компаније "Новартис", нити је била њен овлашћени дистрибутер за Србију.

На тај начин су у поступку набавке вакцина непосредно уведени посредници - предузећа "Југохемија фармација" и "Детап", који су по основу увежених 855.000 доза вакцина остварили укупуну имовинску корист од око 132 милиона динара, за колико је истовремено оштећен и буџет Србије.

Сви оптужени пуштени су из притвора уз јемство хипотекама да се бране са слободе.

Вукајловићева, Павићевић и Гравар ухапшени су 19. септембра прошле године, а Милеуснић Аџић, сестра бивше потпредседнице компаније "Делта" Милке Форцан, три месеца касније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво