Читај ми!

Вукајловићева пуштена из притвора

Пошто је положила јемство хипотеком на стан од 100.000 евра, бивша директорка РФЗО Светлана Вукајловић пуштена из притвора да се брани са слободе. Вукајловићева се терети за малверзације приликом набавке вакцина против "новог грипа".

Бивша директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Светлана Вукајловић, оптужена за малверзације са набавком вакцина против "новог грипа", пуштена је из притвора да се брани са слободе, пошто је њена одбрана положила Специјалном суду јемство да неће побећи, речено је Танјугу у Управи за извршење кривичних санкција.

Вукајловићева је после осам месеци проведених у притвору, пуштена да се брани са слободе уз јемство хипотеком на стан од око 100.000 евра да неће побећи до окончања кривчног поступка против ње.

Она је просторије Окружног затвора у Бачванској улици напустила око 16 часова.

Бивша директорка "Југохемије" Смиљка Милеуснић Аџић, која је на оптужници заједно са Вукајловићеком и још двојицом њихових сарадника, пуштена је из притвора у четвртак, 24. маја, такође уз јемство од око 100.000 евра.

Специјални суд у Београду прошле седмице је усвојио предлог одбране да се Вукајловићева, Милеуснић Аџић и директор "Детапа" Љубомир Павићевић, пусте из притвора уписом хипотека на станове од по око 100.000 евра.

Оптужени директор компаније "Југохемија фармација" Владимир Гравар раније је пуштен из притвора.

Вукајловићева, Павићевић и Гравар ухапшени су 19. септембра 2011. године, а Милеуснић Аџић, која је рођена сестра бивше потпредседнице компаније "Делта" Милке Форцан, три месеца касније.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је крајем фебруара оптужницу против Вукајловићеве, Милеуснић Аџић, Гравара и Павићевића због сумње да су нелегалном набавком вакцина против "свињског грипа" крајем 2009. године оштетили државни буџет за око 1,25 милиона евра.

Сви се терете за кривично дело злоупотреба службеног положаја за које је запрећена казна од две до 12 година затвора, а ускоро би требало да им почне суђење.

Оптужницом им је стављено на терет да је у новембру 2009. године у поступку јавне набавке вакцина против свињског грипа за најбољег понуђача изабрана компанија "Југохемија фармација" иако није поседовала писмо о ауторизацији произвођача вакцина швајцарске компаније "Новартис", нити је била њен овлашћени дистрибутер за Србију.

На тај начин су у поступку набавке вакцина непосредно уведени посредници, предузећа "Југохемија фармација" и "Детап", који су по основу увежених 855.000 доза вакцина остварили укупуну имовинску корист од око 132 милиона динара за колико је истовремено оштећен и буџет Републике Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво