Ћумурџије из Клокочевца

Колико се ћумура произведе у Клокочевцу, нико тачно не зна, али кажу - све се прода. Када би се ћумурџије удружиле и заједно наступале на тржишту, ћумур који је сада само породични посао могао би постати и извозни производ.

У породици Даниловић прављење ћумура је традиција. Више од пола века горе дрва у пет ћумурана, а за овај изузетно тежак посао, за рад у облацима дима, стасала је и четврта генерација.

Немања Миљковић помаже деди кад год је у прилици, чак и преко школске године: "Помажем ујутро и после школе, увече. Морам и да учим, па више помажем преко распуста."

Немања помаже деди, а његов прадеда је сазидао ћумуране у којима се годишње произведе 80 до 100 тона ћумура.

Посао јесте тежак, али, како каже Миодраг Даниловић, од њега могу да живе, а и млађе генерације у породици вољне су да га наставе:

"То је једино преостало, јер у овом подручју не успевају пољопривредне културе."

У шест ћумурана Јарослава Стевановића, недалеко од села, годишње изгори око хиљаду кубика дрва.

Прекида у раду нема, док се једна ћумурана пуни у другој дрво гори, остале се хладе.

Нико нема рачуницу о томе колико се у селу направи ћумура, али ћумурџије кажу - све се прода. Међутим, овај производ би могао и да се извози.

Ипак, тешко да то појединац може сам да уради. "Не можемо да се организујемо", каже Јарослав Стевановић, "за сада се свако сналази како зна и уме."

И док се ћумурџије из Клокочевца не удруже и заједно не наступе на тржишту, прављење ћумура остаће само породични посао.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво