Кумир на Равништу

У селу Мокра код Беле Паланке, на месту Равниште, за које се везују многе локалне легенде, подигнут је кип претхришћанском богу Виду, први од доба Немањића.

Легенду о игри шумских вила у селу Мокра, код Беле Паланке, оживели су ентузијасти са намером да подсете Србе на далеко порекло. Отуда су управо на том месту, подигли кип старословенском божанству Виду.

Књижевник Драган Јовановић, уредник "Нина", један је од иницијатора подизања кипа. Он сматра да је за Србе и њихову историју претхришћански период веома важан:

"Наших старих богова, чији је врховни бог Вид, не смемо да се одричемо, јер су то наши духовни корени и ту је темељ нашег српског идентитета."

Светлана Стевић, најбољи вокал за извођење старе српске музике, рекла је, након отпеване песме: "Чини ми се да је ово почетак да се вратимо себи, да се вратимо поштовању наших предака и величанственог древног знања које смо запоставили."

Кип на Равништу израђен је од храстовог дрвета и висок је 2,30 м. Аутор кипа, дуборезац, Златко Ракић, каже да му је требало два месеца за израду Вида: "Ја сам се само надовезао на оно што је  природа створила и урадио овај кип."

Идеја организатора скупа у селу Мокра је оснивање Видове академије, која ће се бавити истраживањем претхришћанске материјалне и духовне културе. За наредну годину најављен је и књижевни конкурс за писце који стварају на дијалектима југоисточне Србије.

Словенски бог и ранохришћански светитељ

Свети Вид је један од најзначајнијих ранохришћанских светитеља који је у Риму учинио много чуда, међу којима и исцељење Диоклецијановог сина. Упркос томе, 303. године осуђен је на смрт и бачен у котао с врелим уљем. Култ Св. Вида почиње да се шири у 6. веку, а о његовој популарности сведоче многобројни храмови који носе његово име и имена под којима је познат у различитим народима: Витус, Гвидо и Вито, Ги, Вајт, Вит и, код Јужних Словена, Вид. У јужнословенским крајевима, због асоцијације његовог имена са чулом вида, св. Вид се сматра заштитником очију и исцелитељем болести и слабости вида.

Култ Св. Вида почиње да се шири у 6. веку, а о његовој популарности сведоче многобројни храмови који носе његово име и имена под којима је познат у различитим народима: Витус (лат.), Гвидо и Вито (итал.), Ги (франц.), Вајт (нем.), Вит код Западних Словена и Вид код Јужних Словена. У средњем веку око 1.300 цркава и манастира поштовало је Св. Вида као заштитника. У јужнословенским крајевима, због асоцијације његовог имена са чулом вида, св. Вид се сматра заштитником очију и исцелитељем болести и слабости вида.

Римокатоличка црква прославља га 15. јуна. У Православној цркви такође се обележава 15. јуна по Јулијанском календару (28. јун по Грегоријанском) и памти се као дан на који се 1389. одиграла Косовска битка. У Српској православној цркви тај дан посвећен је Св. Амосу, а од краја 19. века Св. кнезу Лазару, када му се и званично додељује народно име Видовдан.

У последње време популарна је теорија да тај дан није директно повезан са Св. Видом, већ са словенским богом Световидом или Свантевитом. Све то упућује на закључак да је култ поштовања старословенског паганског божанства Световида замењен култом Св. Вида.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво