Завршена 19. Златна кацига

Уручењем награда, у Крушевцу завршен 19. међународни фестивал хумора и сатире "Златна кацига".

Традиционално, завршно вече Међународног фестивала хумора и сатире "Златна кацига" увек је 1. априла, на светски Дан шале и дан рођења великог крушевачког глумца Миодрага Петровића Чкаље.

Ако постоји прикладан поклон на светски Дан шале, онда је то карикатура. Поготово ако је нацрта врхунски мајтор портретисања. Такву привилегију  Крушевљани имају једном годишње, уочи завршнице Фестивала хумора и сатире.

Дружење с карикатуристима на градском тргу употпунило је лепо време и добра музика. Грађани су одлазили задовољни, неки чак са три карикатуре. Поједини су коментарисали да им се духовити портрети више допадају од онога што сваког дана виде у огледалу.

Фестивалске награде

За звање лауреата Деветнаесте Златне кациге, а на задату тему  "Спас", надмудривало се 350 аутора из 45 земаља.

Аутор најбоље карикатуре је Михаил Златковски из Русије, приче Томислав Дрвар из Сомбора, песме Јелена Кујунџић из Мајура, а афоризма - то јест "романа подвргнутог строгој дијети" -  Саво Мартиновић из Београда.

Награда "Раде Брка", за остварење које носи народски дух, припала је завичајном аутору коме је то већ седмо признање Фестивала.

"Није лоше да с времена на време понеки наш Крушевљанин добије награду на овом фестивалу", рекао је Драгиша Павловић, расински хумориста. "Тиме доказујемо да смо с разлогом домаћини Фестивала. У противном, било би као да одете на Драгачевски сабор, а тамо у Гучи нико не зна да свира трубу."

У ред Витезова од Чарапаније, којем припадају велики уметници какви су Никола Симић, Синиша Павић или Дарко Бајић, на пример, ступио је и глумац Драган Јовановић.

Почасну, а уједно и највећу награду Фестивала - за животно дело - Крушевљани су доделили суграђанину, редитељу Власти Радовановићу.

"Године 1961, за филм ′Саша′, добио сам своју прву награду", рекао је Власта Радовановић. "Сада, педесет година после, када завршавам радни век, моји Крушевљани су одлучили да ми доделе награду за животно дело."

А како би хумористи остали у кондицији и имали довољно времена да вежбају, објављена је и тема 20. Златне кациге. "Атом" је стилска вежба којом карикатуристи, хумористи и сатиричари могу да се (по)забаве до следећег априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво