Случај несталих беба застарео

Радна група Народне скупштине, формирана због афере нестанка беба из породилишта у Србији у извештају наводи да се застарели случајеви не могу процесуирати јер су случајеви застарели. Удружење родитеља најављује протесте.

Радна група Народне скупштине, формирана пре годину дана због афере нестанка беба из породилишта у Србији, завршила је свој рад. У извештају, који је предат председници Народне скупштине наводи се да је, анализирајући уставноправну регулативу, утврђено да постојеће законе не треба мењати и да не постоји начин да се, уз поштовање Устава, застарели случајеви процесуирају.

Око три хиљаде породица у Србији још трага за скоро 10.000 деце која су у породилиштима широм Србије од 1956. године, како родитељи тврде, под сумњивим околностима проглашавана мртвом, а потом са новом документацијом давана на усвајање.

Трагајући за истином, многи родитељи су, попут Манојловића из Сокобање, ипак успели да пронађу своју децу. Милутин и Радојка Манојловић упознали су ћерку, коју од њеног рођења, пре 23 године, нису видели. Родитељство је потврђено на основу ДНК анализе.

"Нисам је као свака мајка одгајала, очешљала, окупала, испратила у школу, а то је најтужније", каже Радојка Манојловић.

Биолошки родитељи нестале деце до сада су против НН лица поднели више од три хиљаде кривичних пријава.

"Умрли су путем папира, путем оловке, а ми ништа не тражимо, само да им се идентитет врати, да им се врати крсна слава", каже Верица Цекић, пуномоћник породица нестале деце.

О афери нестанка беба расправљао је и Анкетни одбор скупштине, а Тужилаштво је пре девет година покренуло, а потом и обуставило истрагу.

"Све што би могло да се измени не може да утиче на случајеве који су застарели. То потпада под уставну категорију застарелост кривичног гоњења и Тужилаштво не може да крши Устав и законе", тврди Маја Виденовић, председавајућа радне групе Народне скупштине.

Олгица Трајковски из Панчева је после пола века, након анонимне дојаве, открила да јој је на рођењу промењен идентитет. Међутим, своје билошке родитеље, који су мислили да је мртва, није стигла да упозна.

Олгица каже да је то јако тешко и није могла да опрости то што су јој урадили.

Стручњаци тврде да људи који у зрелим годинама сазнају појединости о пореклу обавезно доживе кризу идентинета.

"Треба проћи кроз разне фазе како би се стекла нова слика о себи, а треба много психичке снаге, воље и мотивације", каже Владимир Нешић, социјални психолог.

Зашто се не зна где су сахрањене умрле бебе и зашто су подаци о њима у матичним књигама непотпуни, само су нека од питања на која још нема одговора.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво