Не дирајте контејнер

На основу Одлуке о комуналном уређењу града, сакупљачима секундарних сировина у Чачку забрањено да картон и стари папир ваде из контејнера.

Милостина Јовановић из Чачка већ осам година сакупља одбачени стари папир и картон, али да је то незаконито сазнала је тек када јој је Комунална полиција у Чачку - у складу са градском одлуком о комуналном реду - забранила да картон и стари папир вади из контејнера.

Након двадесет две године рада у рудницима "Шумадија", Милостина је проглашена технолошким вишком. Од тада, њена четворочлана породица, супруг без посла и двоје деце студената, живе од 20.000 динара месечно, колико заради прикупљањем "секундарних сировина".

"Радила сам двадесет година, нећу да тражим милостињу"

Милостина Јовановић каже да јој тај посао није нимало пријатан, али: "Било би ме још више срамота да седнем на улицу да просим или да идем код њих и тражим милостињу. То би ме било срамота. Толико година сам радила, па сад да тражим милостињу."

У чачанској комуналној инспекцији истичу да је вађење секундарних сировина из контејнера забрањено одлуком о комуналном уређењу града и да је та одлука донета још 2002. године.

"Проблем је у томе што они из тих контејнера поваде и све остало, храну, стару одећу, а онда то разносе пси и мачке. То и прави проблеме", објашњава одлуку градских власти Стојан Војиновић, начлник инспекцијских служби.

Прикупљање секундарних сировина из контејнера је практично свакодневни посао десетак социјално угрожених Чачана. Око 7.400 грађана Чачка, што је више од  6 % укупног броја грађана, корисници су услуга Центра за социјални рад.

Број корисника је, према подацима Центра за социјални рад, повећан током прва два месеца ове године. Зоран Белчевић, директор чачанског Центра каже да једнократну социјалну помоћ грађани користе углавном за куповину лекова и основних животних намирница.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво