Помпеа у Брусу запошљава нове раднике

Иако се општина Брус налази на источним падинама Копаоника, највећег зимског центра у Србији, шанса да на туризму заснује економски развој одавно је пропуштена. Мештани су остали верни пољопривреди која бележи тешке дане, као и привреда. Они који су завршили високе школе давно су отишли из варошице. Предузећа у Брусу су пропадала, а запослени остајали без посла. Због тога мештани велике наде полажу у италијанску компанију "Помпеа".

Већина предузећа у општини Брус у протекле две деценије је или пропала или једва преживљава, а многи су грађани остали без посла или плате. У овом тренутку, посао тражи нешто више од 2.000 људи, углавном са средњом стручном спремом. Међу незапосленима више је мушкараца, јер у фабрици веша и чарапа жене лакше долазе до посла.

Италијанска „Помпеа"  је 2002. године купила фабрику у стечају, „Брусјанку". Нови власник, у свету познати произвођач веша и чарапа, запослио је 430 радника, а већ за наредну годину планира да отвори нова радна места.

У националној служби за запошљавање кажу да у овом тренутку „Помпеа" тражи 150 радника, који ће посао добити већ почетком наредне године. То је велики број људи не само за Брус, већ за целу Србију.

Италијанска мода из Бруса

Италијанска фирма која у Србији послује под називом „Модитал" намерава да прошири производњу и изгради нове погоне у Брусу. Према речима Александре Јакшић, директорке за људске ресурсе, по пријему нових радника у Брус ће доћи стручњаци из Италије који ће их обучити за нови посао.

Директор производних погона у Србији, Ђани Банини, задовољан је учинком запослених, односом према послу и резултатима рада. Он каже да су услови пословања у Србији разлог за проширење капацитета и отварање нових радних места.

Што се запослених тиче, они су се већ навикли на режим рада који се разликује од некадашњег. Кажу да се тачно знају норме, шта ко ради и како ради. Нема много приче и задржавања. Плате би могле бити веће, али је важно то што су редовне и што су сигурни да ће их добити на време.

С обзиром на услове пословања у Србији, пре свега економску исплативост и затварање фабрика у Пољској и Тунису, у „Помпеји" намеравају да пресељењем производње са других тржишта производњу у Брусу повећају за још 50 процената.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво