У Димитровграду и најмлађи у борби против беле куге

У борбу против беле куге у општини Димитровград, на југоистоку Србије, укључила се цела локална заједница. Грађани су окупљени око хуманитарне акције "Да нас буде више" коју већ 12 година спроводи патронажна служба Дома здравља. Сваке године штампањем календара са фотографијама свих беба, прикупља се новац за подршку сиромашним породицама.

Тек су дошли на свет, а већ учествују у хуманитарним акцијама. У Димитровграду се племенитост и солидарност негују од малих ногу. Најмлађи су поносни на календар хуманости.

"Родила сам се 2013. године и била сам на календару. Значи ми. Мени се свиђа. Волим га. Када сам била беба да се присетим", каже једна девојчица.

На календару је и фотографија малог Јоакима, прве бебе која је после пола века рођена у старопланинском селу Изатовци. Зато је сав новац од продаје календара намењен његовој породици.

"Нама сваки вид помоћи значи сигурно. Пре свега да нас охрабри да нисмо заборављени. Значи и људима који размишљају да се врате на село", каже Светлана Манић, мајка.

Патронажне сестре су календар назвале "плакета хуманости", а за протеклих 12 година она је постала понос мале вишенационалне средине.

"Свако од родитеља је хтео да слика његовог детета буде на календару и то је за нас велика част и задовољство. Ове године имамо већи број новорођених беба и мало више хуманих људи", наводи Сузана Милев, патронажна сестра.

У последњој деценији у Димитровграду је број становника смањен за 20 одсто.

"Мораћемо да мењамо приступ. Није довољно само помоћи директно и није довољна само инфраструктура. Мораћемо да решавамо не само фабрике које запошљавају неквалификовану радну снагу, мораћемо да смислимо начин како да задржимо младе образоване људе", каже Др Владица Димитров, председник Општине Димитровград.

Календар је упозорење свима да се укључе у борбу против беле куге и размишљају о будућности. На то их свакога дана подесећа "Плакета хуманости."

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво