Неразвијена места на југу Србије очекују помоћ

Уредбом Владе Србије за унапређење развоја изразито недовољно развијених општина опредељено је 365 милиона динара, 45 милиона више него прошле године. 44 локалне самоуправе које су у кругу неразвијених, спремно ишчекују конкурс и рачунају поново на по 8 милиона динара. Више од половине, 23 неразвијене општине су на југу земље.

Подршка државе неопходна је да се у општини са најнижим примањима у земљи и са бужетом мањим од пола милијарде изграде саобраћајнице, кружни ток, амфитеатар, уреде тротоари и кеј. Само код министарства градјевинарства аплицирали су ових дана са 13 пројеката, вредних готово 200 милиона динара.

„Много је битно за наше учешће буде што мање у реализацији тих пројеката јер касније следи и плаћање ПДВ-аи то је велики терет за мале општине јер пројекти су скупи и сваки тај динар је битан за нашу општину", каже Небојша Ненадовић, председник Општине Бојник.

Не седе скрштених руку ни у суседној општини. Средствима намењеним недовољно развијеним општинама, набављена је механизација за комунално предузеће, урађени пројекти за електрификацију села чувених по производњи парадајза, решен је горући проблем општине Лебане- водоснабдевање.

"Ми се активно припремамо да и ове године аплицирамо на том конкурсу који буде расписало наведено министарство и драго нам је што је на тај начин препозната потреба за неким нашим додатним финансирањем", наводи Горан Лазаревић, помоћник председника Општине Лебане.

Од 6 локалних самоуправа Јабланичког округа само град Лесковац није међу неразвијенима.

"Уз помоћ министарства успевају да купе одређене машине, асфалтирају одређене улице, купе одређене агрегате тако да су све општине у претходним позивима биле активне", каже Милош Ћирић, начелник Јабланичког округа.

Потпуно је иста слика у свих пет округа југа Србије. Пројекти су спремни и у најмањој општини Пчињског округа. После изграђеног моста у Радовници, приоритет је комплетна реконструкција Дома културе вредна 70 милиона динара.

"Значи пуно и општина издваја скоро толико средстава колико од министарства добијемо само да би овакав објекат добио пуни сјај јер је рађен шездесетих годинаи стигло је време за комплетну реконструкцију", каже Ненад Крстић, председник Општине Трговиште.

Шест локалних самоуправа Јабланичког и Топличког округа за приоритетне пројекте, чију реализацију прати владина медјуресорна радна група за развој јужне Србије, могу да рачунају на додатних милијарду 140 милиона динара.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво