У ивањичком крају обнавља се и чува више од 500 споменика крајпуташа

Једна од општина са највише споменика крајпуташа у Србији је Ивањица. На неколико локација има их више од пет стотина, а општина, Туристичка организација и рестауратори раде на њиховој обнови и очувању.

На путу од Ивањице ка Сјеници у селу Рокци један је од већих локалитета крајпуташа. На месту познатом као Палибрчко гробље је 28 обновљених споменика ратницима из околних села. Споменици су кенотафи, испод њих се не налази тело покојника. Сви имају помен умрлом или страдалом, поруке породице, а понеки и насликаног војника у униформи и са пушком.

Овде је и гроб прадеде Николе Главинића, чија је кућа баш поред Палибрчких крајпуташа. Ђорђе Главинић преминуо је 1916. на грчком острву Виду у Првом светском рату. Сваке године Никола организује помен на храбре војнике.

„Помене на Видовдан 28. палимо свеће, доводимо свештеника и ту, правимо обред. Прво освештамо споменике и после правимо мало ручка ту”, каже Никола Главинић из села Рокци.

Крајпуташи у ивањичком крају датирају из времена ослободилачких устанака и ратова током 19. и првих деценија 20. века. Њихову историју, али и грађевинску структуру добро познаје Зоран Вучићевић. Он највише ради на њиховој рестаурацији и конзервацији.

„Најважније је препознати геолошки материјал, одредити степен оштећености и онда приступити изради пројекта да дођемо до рестаурације и конзервације. Епитафи су врло занимљиви на оплетима. И углавном свугде почињу са: ‘Путниче стани овде, овде је мој споменик а тело тамо негде’. Трудимо се да их скупимо на једно место да би направили и на више места неки лапидаријум да би поколења после могла да их очувају”, каже Зоран Вучићевић, рестауратор-конзерватор споменика из Ивањице.

Ивањички крајпуташи некада су и помен за двојицу ратника, што их чини јединственим у односу на друге споменике у Србији. Неки су и на главним путевима. Попут ових на путу од Ивањице ка Сјеници.

„Туристичка организација општине Ивањица и уз подршку локалне самоуправе сваке године се труди да среди одређени број споменика како бисмо их сачували од зуба времена и како бисмо сачували један део историје и сећања на војнике који су оставили живот на ратиштима”, каже Јанко Грбић, директор Туристичке организације Ивањице.

Сачуваних и обновљених крајпуташа има и у планинским Кушићима и Братљеву. У наредном периоду, према речима Зорана Вучићевића, конзервираће се још десетак споменика на три локације.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво