Читај ми!

Зашто је Покрајински секретаријат за пољопривреду раскинуо уговоре са 26 пољопривредника

Покрајински секретаријат за пољопривреду раскинуо је уговоре о суфинансирању пољопривредне производње у пластеницима са 26 корисника који су добили новац по конкурсима за 2021. и 2022. годину. Због уочених неправилности корисници ће морати да врате укупно 38,3 милиона динара у буџет Секретаријата.

У Покрајинском секретаријату за пољопривреду подсећају још једном оне који желе да конкуришу за бесповратна средства да се реализација пројекта проверава пет година по потпису уговора. Контроле могу бити ненајављене, што је овога пута у општини Оџаци био случај. Затечени су пластеници који не одговарају димензијама из пројекта.

„Урадили смо ванредну контролу, у једном дану су урађене све контроле и утврђено је да постоје недостаци. Пре свега да су пластеници мањих димензија, да су столови мањих димензија за расад, да котлови не одговарају ономе што је пријављено у конкурсу, котлови мислим на грејање. С тим да изврше мерење пластеника што до сад нисмо радили, а у будућности ћемо радити”, каже Петар Самоловац из Покрајинског секретаријата за пољопривреду.

Да се злоупотребе сведу на минимум, а добре намере државних органа не злупотребе појединци, треба раздвојити пољопривреднике којима је то основно занимање од осталих, став је више удружења која окупљају пољопривреднике.

„Да би можда требало разлучити шта су прави робни произвођачи и њима давати погодности у погледу те робне производње. Ми смо држава која нема Закон о пољопривредним газдинствима, а има Закон о пољопривреди. Дакле имате о делатности, а немате о носиоцу делатности. То се мора променити што пре. Иначе, то ће од нас тражити Евопска унија уколико будемо правили искораке према њој”, наводи Чедомир Кецо из Удружења „Агропрофит”.

На основу искустава контроле која је спроведена у 26 газдинстава, Покрајински секретаријат ће увести додатне мере. Уз доказ да изграђени пројекат има тачне димензије, повртари ће морати пластеник и да осигурају.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво