„Оживели снови” у панчевачком Народном музеју

У Народном музеју у Панчеву отворена је изложба мозаика „Оживели снови”. Представљени су радови 23 аутора, настали током протекле три године у уметничкој радионици Љиљане Ривић.

Мозаике најчешће везујемо за духовне теме, ликове светитеља и храмове и нема много изложби где се могу видети. Панчевачка публика има лепу прилику да у Народном музеју посети поставку „Оживели снови”. Радови који су изложени рађени су од камена и стаклене венецијанске пасте, а настали су у радионици менторке Љиљане Ривић. У овој техници опробали су се ствараоци који се већ баве ликовном или неком од примењених уметности, па обука није трајала дуго.

„Ја сам у уметности цео свој живот и имам потребу да радим својим рукама. Чула сам за атеље Љиљане Ривић, отишла сам тамо и апсолутно се заљубила у мозаик. Од тог тренутка имам потребу да правим животиње”, наводи Соња Петровић из Београда.

„То ми дође као нека психотерапија. Тамо се опустим, заборавим на све проблеме, уживам, слажем коцкице, цео процес ме јако опушта”, истиче Марија Станојловић из Панчева.

Осим сакралних мотива на изложби се могу видети и призори из свакодневног живота, природа, портрети, дела инспирисана књижевношћу или другим уметницима. По речима менторке, сви су успешно савладали технику.

Љиљана Ривић, вођа радионице мозаика каже да је задовољна: „Ова изложба ми показује да су фантастични. Сад кад се виде сви радови на једном месту мени говори да смо баш лепу ствар урадили и да сам успела да им пренесем ту моју љубав према мозаику и према уметности”.

Након Панчева, заједничка изложба мозаика биће приказана и у другим градовима, најпре у Кикинди и Требињу.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво