Сеоска основна школа у Брекову има ђаке, нема име

Већина школа у Србији носи назив по некој познатој личности. Али има једна у арљском крају која је без имена Светолик Лазаревић остала 2007. Сад је само основна школа у Брекову.

Бивши председник општине Ариље, који је био ученик, а потом и учитељ у основној школи „Светолик Лазаревић" један је од иницијатора да јој се врати стари назив. Наводи да је Светолик у рату био политички комесар, а у миру угледна личност.

„На крају крајева, да није био такав не би му власт дозволила да буде десет година председник Врховног суда Србије итд. Ето, ми смо зато да се исправи та неправда. Слушате стално кажу основна школа ова, ова, средња школа та и та. Све имају назив", каже Петар Вучићевић, учитељ у пензији.

За назив школе локална самоуправа није надлежна.

„Оно што је локална самоуправа урадила јесте упутила школу, односно школски одбор на законску процедуру. А законска процедура је да школски одбор мора да пошаље захтев министарству просвете на промену самог назива. И у случају да Министарство одобри они могу променити сам назив школе", наводи Предраг Маслар, председник општине Ариље.

Међутим, поједни чланови школског одбора и житељи имају жељу да школа добије име по историјској личности или неком славном писцу.

„Иначе лично се више заиста бавим унапређењем материјално техничких услова рада. Хоћу да нагласим да су нама најбројније генерације предшколци, први, други разред што ипак говори о једној перспективи школе и њој припадајућих издвојених одељења. Сматрам да ту има довољно материјала којим бих се бавио", истиче Горан Ичелић, директор основне школе Бреково.

И тако док се многе школе у селима гасе због све мање ђака, пред основном у Брекову је много лепша будућност без обзира на то да ли ће понети нечије име или не.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво