Алибунар: Лакше до сопственог посла уз субвенције

Општина Алибунар је у току протекле године, у сарадњи са панчевачком филијалом Националне службе за запошљавање, уложила 5 милиона динара за пројекте запошљавања. Први пут је новац дат и за самозапошљавање, тако да је петоро предузетника започело сопствени посао.

Марта и Елеонора Граовац из Банатског Карловца су сестре и младе фризерке, које су прошле године отвориле властите фирме и наставиле породични посао, који већ 30 година води њихов отац.

Добиле су по 300 хиљада динара за самозапошљавање и уложиле га у материјал и алат. Марта је мушки, а Елеонора женски фризер, па тако једна другој нису конкуренција.

"Од малена сам маштала да будем фризер, вероватно сам од тате наследила таленат. Кренула сам у средњу фризерску школу у Београду, за негу лепоте, а након тога на Академију", каже фризерка Елеонора Граовац, а Марта Граовац додаје: „Радила сам у кафићу четири године, а одлучила сам за ово зато што је то породични посао и више ми је одговарало."

Субвенције од Општине, искористила је и Горана Стојановић, која се након удаје доселила у Алибунар. Пошто није имала могућност да у својој струци пронађе запослење, отворила је козметички салон и за сада је задовољна како јој је кренуо посао.

"Одувек сам желела да имам свој салон, а пошто овде нема ништа друго, ја мислим да је боље бити први на селу, него последњи у граду", наводи козметичарка Горана Стојановић.

Од пет субвенција за самозапошљавање, 4 су искористиле жене. А било је и других пројеката за смањење незапослености.

"Укупно је запослено 26-оро људи. Истакла бих јавне радове и теже запошљиве категорије, стручне праксе. А ту је и пет самозапошљавања, што нас посебно радује, јер су у питању жене предузетнице, које су одлучиле да остану и раде у општини", наводи Зорана Братић, председница Општине Алибунар.

Пошто су се показали успешним, ови пројекти запошљавања наставиће се и у 2023. години.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво