Нововарошки основци у акцијама солидарности са суграђанима и вршњацима

Имају једну од најмодернијих школских зграда у Србији и све услове за учење, али су отишли и корак даље и више од оног што се у школи обично учи па се у Новој Вароши сада, са добрим разлогом, све више и чешће прича о ђацима Основне школе "Живко Љујић".

"Узми или остави", последња је у низу акција нововарошких основаца и порука суграђанима да се покрену и подрже хумано даривање, пред у планинском крају обично дугу и хладну зиму, у простору који су сами уредили.

 

"Очистили смо простор и опремили и доста људи је дошло да остави те ствари да помогне људима којима треба и ми се надамо да ће што више људи доћи да узме те ствари ако су им заправо потребне", каже ученица 8. разреда Тара Радишић.

Да за ове ђаке и њихове професоре школа није само уобичајени распоред часова и оцене већ место где уче хуманост, добре идеје и неким малим - великим делима помажу и вршњацима и суграђанима потврђују и другим акцијама. Најпре су нашли начин да књиге врате у моду, посебном модном ревијом модела од папира и тако обезбеде доручак за своје другове. А идеје крећу и од ђака и наставника. 

"Радећи ту песму на часу и читајући стих о литерараним манекенима, ја сам помислила како бисмо то могли другачије да урадимо. Онда је колегиница Бојана Меловић проширила ту моју идеју и дошли смо до тога да урадимо један велики програм са костимима и да он има хуманитарни карактер", истиче Гордана Боранијашевић, професорка српског језика.

"Ми све радимо заједно, односно у групама, договарамо се све и планирамо наредне акције", додаје Луна Крџовић, ученица 6. разреда.

А планови и идеје најпре стижу у један посебан школски кутак. 

"Овај простор је наша учионица за активизам и покреће нас мото - Свет није лош због оних који чине зло већ због оних који ништа не предузимају", наводи Аријана Вејсиловић, ученица 8. разреда.

Зато и сами имају много идеја и жеље да промене ствари, а ове, које су и суграђани подржали су тек почетак.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво