Како се у Пироту спремају за Нову годину и долазак гостију из Бугарске

Због корона вируса протекле две године није било организованог дочека Нове године. Пиротски угоститељи желе да забораве тај период. Сада се спремају да угосте суграђане и туристе - посебно из Бугарске, којих ће, према проценама, бити више хиљада током празника.

Дружење без дистанце и опуштена атмосфера уз музику, домаћу храну и пиће, опет ће бити „на менију" пиротских кафана и ресторана у предстојећој новогодишњој ноћи. Сада нема ковид-мера, има поскупљења, али ни цена није препрека када је добар провод у питању.

"Гледали смо да, иако су све цене отишле горе, да некако останемо у неким нормалним оквирима. Тако да ће цена дочека бити 50 евра у динарској противредности, док ће цена репризе бити 30 евра", каже Јована Џунић, менаџер ресторана.

У ресторанима ће се можда и наћи понеко место, али за смештај ће бити потребно много среће, јер је одавно све резервисано.

"Смештај је закупљен од агенције из Бугарске, то је све договорено марта, априла ове године. Занимљиво је да имамо и упит за дочек 2024. године", наводи Милан Костић, менаџер хотела.

Туристичка организација и локална самоуправа Пирота, новим мерама и подстицајима стимулишу људе да се баве туризмом како би се повећали смештајни капацитети. Тренутно је око хиљаду лежаја на располагању, што није довољно, јер је ова година рекордна по броју посетилаца.

"Ако узмемо те податке који су из Републичког завода за статистику, где се Пирот као туристичко место треће категорије издваја, где се воде статистички подаци, али има и посетилаца који се нигде не евидентирају, који су дневни посетиоци, то су на десетине аутобуса током викенда, тај број је сигурно преко сто хиљада годишње", истиче Братислав Златков, директор ТО Пирот.

Тренд повећања броја туриста ће се наставити и почетком наредне године, јер се бројни посетиоци очекују не само за Новогодишње празнике, већ и за Православну Нову годину и најзначајнију гастрономску манифестацију - Сајам пеглане кобасице крајем јануара.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво