У колекцији Врањанца Давида Станојевића - сличице фудбалера од Минхена до Катара

Откако је почело Светско првенство у Катару, фудбал је једна од главних тема у друштву. За Давида Станојевића из Врања фудбалска такмичења имају посебну драж. Он воли и фудбал и колекционарство, сакупља сличице за албуме светских, а и других, првенстава - од 1974. године.

Од Светског првенства у Минхену, почели су да се дистрибуирају албуми и сличице и код нас. Тада Давид Станојевић није био рођен, али је од малена заволео фудбал, пратио такмичења и желео да скупља сличице.

 

"Ово ми је нешто што сам као клинац, као дечак, скупљао и чекао свако Светско првенство и свако Европско првенство, да ли учествовали наши или не. То је било да мора да се скупи и крај. Доста је тешко набавити кесице Дечјих новина из осамдесетих. Рецимо Шпанија која је другачија од интернационалних", наводи Давид Станојевић, из Врања.

Сличице за првенство у Мексику 1986. године прве су које је куповао и мењао са друговима. Накнадно је Давид набављао албуме за претходна првенства, преко интернета и од других колекционара. Сада их има 13.

"Сви памтимо "божју руку" и Марадону 86-е, као и Аргентину која је освојила првенство, касније су се Немци 90-е реванширали и осветили за тај пораз у финалу", истиче Давид. Додаје: "Југославија је те 90-е била близу да уђемо у полуфинале. Памтим, клинац сам био Пиксијев гол против Шпаније, мислим да је та осмина финала и та утакмица против Шпаније била за памтити".

И на овом првенству било је погодака за памћење. Давид заједно са сином Тодором прати утакмице и лепи сличице. У колекцији има и албуме европских првенстава, као и појединих националних лига.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво