"Опет се Златибором цура шеће": 1300 учесника из 7 земаља

11. Међународни фестивал фолклора, одржан протеклог викенда на Златибору, окупио је више од 50 фолклорних ансамбала са око 1300 ветерана - фолклораца, са простора бивше Југославије. Фестивал под називом „Опет се Златибором цура шеће", организовало је Удружења за неговање народне традиције „Златибор" уз помоћ чајетинске општине и Туристичке организације Златибор.

Колико им је важно да што бољи буду на сцени, са играма из Шумадије, Поморавља, Лесковца, Хомоља, Срема, Косова, говори и последње увежбавање ветерана иза сцене, у разноликим ношњама које приказују сво богатство традиције Балкана.

"Да прикажемо шта наши ветерани вредно раде, сваке године по једну кореографију, вјежбамо, уигравамо се тако да се ето спремамо већ дуже времена за овај фестивал", каже Велибор Тодић, из КУД-а „Младост", Леоберсдорф, Аустрија.

"Бокељско коло под УНЕСКОМ заштићено, ношње су нам радили, наше терзије који раде, оне су урађене све према оригиналима који се налазе у Музеју Црне Горе", наводи Неџад Лекић, из АКУД-а „Мирко Срзентић", из Подгорице. 

"Ово нам је 3. пут да смо на овом фестивалу тако да смо стални гости, а мотив је дружење, дружење и само дружење", истиче Живорад Јовановић, члан КУД-а „Штуле", из Кучева.

На 11. фестивал стигло је 1.300 фолклораца, 6 пута више него што их је било на првом, на радост домаћина, који спремају новине у другој деценији постојања.

"Имамо децу с којом смо почели да радимо пре годину и по дана, желимо да њих обучимо да направимо три фестивала, да направимо фестивал дечији, фестивал извођачких ансамбала и да остане традиционални фестивал ветерана и рекреативаца", истиче Лука Весовић, из Удружења за неговање народне традиције „Златибор", организатор.

Фестивал под слоганом „Опет се Златибором цура шеће" са колом на штулама, глувим гламочким, ужичким, љубитељи фолклора из 7 земаља одакле су стигли ветерани, могли су да прате путем интернета.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво