Читај ми!

Три генерације пчелара у једном домаћинству

Пчеларство и производња меда вековна су традиција породице Симић у блачком селу Гргуру. Уз воћарску производњу која карактерише општину Блаце и нове идеје најмлађих укућана, редовно шире палету својих производа коју су недавно обогатили медом са сувим шљивама.

Иван Симић из Гргура код Блаца и његов отац Зоран редовно обилазе своје пчелињаке у оази природе где се гаји органско воће и у дубини шуме Церовице на 650 метара надморске висине.

„Главни производ нашег пчеларског газдинства је шумски мед који није лако наћи на тржишту. Наш мед садржи нектар од разног цвећа дрвећа, дивља јабука, дивља трешња, јасен наравно ту је и багрем" каже Иван Симић, из Гргура.

„Суву шљиву користимо као иновацију у меду, коју искоштичимо онда убацимо орах, мрезгу ораха у шљиву и онда све то буде у комбинацији са медом" истиче Зоран Симић, из Гргура.

Љубав према пчеларству пренео им је деда Тешман који ових дана пуни деведесет година а са пчелама је, каже, од како зна за себе.

„Нису имале ни кошнице, ја сам први почео да ширим, имале су трмке пуно, ја отиднем узмем рој, донесем, поделим саће и од једне правим две" наглашава Тешман Симић, из Гргура.

Од 120 кошница у доброј години буде од три до пет тона шумског и ливадског меда, које Иван са супругом Сузаном и сестром Миленом, у теглама оплемени сувим шљивама, орасима, пчелињим саћем и воштаним поклопцима. Подстицајним средствима која користе, очекују повећање производње јер ће од пролећа имати 160 кошница.

„Имамо одређени број пчелара који из године у годину аплицирају, купују, унапређују своју производњу и самим тим добијају квалитетнији производ и конкурентнији су на тржишту" каже Бојан Николић из Пољопривредне службе општине Блаце

За столом Симића сада су три генерације пчелара. Да традицију настави, први корак Иван је ове године направио женидбом. Укућани су рекли да му је секира упала у мед, а он то одмах схватио као идеју за нови производ.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво