Само 11 од 66 пописаних висећих мостова исправно

По налогу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, до сада је у Србији пописано 66 мостова, од којих је 9 за рушење. Ипак, продужен је рок локалним самоуправама да попишу висеће мостове и утврде у каквом се стању налазе, јер од 145 општина, 19 није доставило извештај.

Како ће до својих домаћинстава на десној обали Западне Мораве забринути су мештани Овчар Бање. Реку прелазе преко бетонског моста који је често под водом, а пешачки висећи мост који су свакодневно користили затворен је после процене да није безбедан.

 

''Па ми морамо ово да скинемо и да прелазимо, јер ми немамо други излаз. А то није безбедно? Па нормално да није безбедно, али немамо други излаз'', каже Лепосава Шевић из Овчар Бање.

"Велики проблем. Не може никако да се пређе. Мост висећи је затворен. У неадекватном стању, значи није у пролазном стању и добро што су га затворили. И сад кад поплави вода овде преко бетонског ми немамо куд", објашњава Зоран Стојановић из Овчар Бање.

Већина пешачких висећих мостова у Овчарско кабларској клисури припада и Чачку и Лучанима. По процени неки ће бити поправљени али је предложено и рушење једног који се одавно не користи.

Тај мора да се сруши, јер сам излазак из Дљина на страну Тучкова је небезбедан. Зато што пролази воз, пруга је ту стављена, затим горе је пут државни и стављена је забрана изласка на пут", рекао je Зоран Крљанчевић, грађевински инспектор Општине Лучани.

У Ариљу је инспекција обишла пет висећих мостова, који се користе више од пола века. Нису за рушење, али сматрају да је потпребна анализа више стручњака за њихову санацију. Један преко Рзава недавно је реконстуисан. Газишта и рукохвати су замењени али ни он није потпуно безбедан.

"Сам мост има неких лоших својстава који се вуче задњих 40-50 година. Сајле су мало проглодане па би можда требало то да се мења. Али, ја нисам довољно стручан да бих могао рећи шта треба код ког моста мењати. Извештај смо дали републичкој инспекцији за свих пет мостова", каже Зоран Радојевић, грађевински инспектор општине Ариље.

Грађевинска инспекција општине Свилајнац у извештају Министарству предложила је обимну санацију висећег моста на Великој Морави код села Војска. Иако је мост затворен за саобраћај, и за возила и пешаке, мештани ризикују и прелазе на другу страну, чак и тракторима.

Конструкција је видно кородирала, укључујући и носеће елементе. Постоје и оштећења на огради и дрвеној оплати, а сајла која бочно стабилизује мост је покидана.

"Пуно тога треба. Не само патос. И сајле треба ове бочне ветар сајле стабилизовати, подмазати пилоне, одрадити ограду, ма много посла има", додаје Драгутин Станојловић из Војске.

По процени локалних самоуправа од 66 висећих мостова у Србији девет је за рушење, али из 19 општина извештаји се још увек чекају.

 

 

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво