Дошло је са кишом, није пало са неба, Лим опет донео смеће у Потпећко језеро

Са поплавним таласом је више од 10.000 кубних метара смећа опет Лимом стигло надомак Прибоја. Овога пута, није угрожена ХЕ Потпећ, јер је прошле године на реци постављена устава - ланчаница која задржава плутајући отпад. Предстоји вађење и одлагање толиког смећа, и то је задатак општине Прибој, која заправо решава проблем у чијем настанку не учествује, јер настаје - узводно.

Мирују пластичне боце, грање, лонци и по који фрижидер , у блаженом незнању сопствене улоге у екологији, психологији, потрошачким навикама и људској култури. Лим је урадио оно што увек чини када набуја - прикупио све са приобаља, и донео до прве препреке - а њу су поставили Прибојци, како би заштитили централу, али и Дрину, у коју би се све улило.

"По некој процени, има око 10.000-12.000 кубика и када стигну реморкери из Београда, ми се надамо за неких двадесетак дана да ћемо успети да склонимо ово, сем ако не дође ново, а сведоци смо да су најавили кишу за викенд,  а онда се надамо и новом смећу", објашњава Синиша Лаковић ЕКО удружење „Јастреб", Прибој.

Ангажована је прибојска механизација, смеће се вади , а за транспортовање је потребно хиљаду камиона. Цену ће платити Република Србија, а терет је на читавом окружењу - биљном и животињском свету и Прибојцима који дане и енергију троше борећи се за реку, која на свом путу из Црне Горе прикупи све са дивљих депонија.

"Евидентно да на овом случају, последњих година само раде локална самоуправа у Прибоју и републичко Министарство заштите животне средине и у овом тренутку највећи део тог плутајућег отпада или комуналног отпада долази из горњег тока Лима, најверовтније из Црне Горе. И све док се не удруже и док не активирају потписани Меморандум о сарадњи , неће бити коначног решења", каже Драган Љељен из пштине Прибој.

Пар пројеката прегораничне сарадње општина Прибој и Бијело Поље, у оквиру којих су уклоњене бројне дивље депоније са Лима, очигледно , нису довољни. Насиље над реком може се зауставити заједничким акцијама, и можда је крајње време, драстичним казнама.

Већ виђено, уобичајено, нормално после великог водостаја - све те оцене, међутим , падају у ову мутну воду пред чињеницом да смеће јесте дошло са кишом, али, није пало са неба.

 

 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво