Читај ми!

Изградња Меморијалног комплекса на Радану допринос развоју сеоског и планинског туризма

Преко планине Радан ниче пут који би требало да споји два Округа и 4 бање - и омогући прилаз Спомен парку посвећеном Војводи Димитрију Беговићу и јунацима Топличког устанка. Уз подршку Владе гради се и спомен обележје на месту где је Војвода Беговић погинуо пре 105 година.

О херојству легендарног војводе Димитрија Беговића, једног од вођа Топличког устанка, који је погинуо у опсади када је активирао бомбу како га Бугари не би ухватили живог, говори се више од једног века.

Овде на Радан планини на 1200 метара надморске висине где се спајају Јабланички и Топлички округ, јунак Топличког устанка поручник Димитрије Беговић добија споменик.


„Направљен је прототип споменика висине 5 метара који ће бити изливен из бронзе. Након овог првог момента подизања споменика радиће се на капели у, такозвана ,Комитска капела" у самој стени и амфитеатра за посетиоце као и великог крста у том каменом природном бункеру где је погинуо Димитрије Беговић", каже академик Драган Симеуновић, потомак Димитрија Беговића.


„Временски ће требати можда једно годину ипо две дана да се тај комплекс изради. Он је свакако потребан јел почива заиста на истинитим историјским изворима. Ради се о истинитој историјској личности његовом великом херојству и невероватном значају за државу Србију на овим просторима", истиче Зоран Антић, Министарство за рад борачка и социјална питања.


Меморијални комплекс, када буде завршен, уз богатство које нуди Парк природе Радан и изградња новог пута преко планине, дужине 26,5 километара, која је у току, добра су шанса за бржи развој туризма.


„Омогућиће се не само подстицај не само нашим бањама Сијаринској, Куршумлијској, Луковској и Пролом бањи већ се даје на значају развоју сеоског и планинског туризма. На планини Радан налази се и Царичин град и Ђавоља варош па ће се омогућити и кружне туристичке туре, ескурзије где ће се туристи дивити не само овим познатим дестинацијама већ и бројним видиковцима, пропланцима и водопадима" каже Марина Цветковић, туризмолог.

 

Добра инфраструктура доводи велике инвеститоре, па није нереално очекивати да ће се ускоро Радан, по туристичкој понуди, приближити најатрактивнијим туристичким дестинацијама.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво