"Децо верујте" - поезија из срца младог песника са Јавора

"Децо, верујте!" наслов је књиге песама Данила Зарића из ивањичког села Кушићи. Данило је ученик седмог разреда, а после представљања на овогодишњем Сајму књига промоција његове прве збирке уприличена је поводом Дана школе коју похађа.

Успешан у свим школским областима Данило пише песме од седме године. Инспирацију проналази на сваком кораку и није му тешко да се изрази кроз стих.

"Ако радите са задовољством и из срца ништа није тешко и све се може кад се хоће. Тако да ја то радим из срца и волим то и зато ми није тешко", каже млади песник Данило Зарић.

У Даниловим стиховима намењеним вршњацима али и старијој публици одјекују јаке поруке, љубав је најважнија ствар, а ђаци су витезови.

"Искрено мени би било драго да деца читајући моје песме управо унапреде и читање, изражавање и надам се да ће им то помоћи'', додаје Данило.

У Основној школи "Мајор Илић" у Кушићима поносе се талентованим ученицима. Четрнаестогодишњи Данило, радознали, начитани стваралац већ је освајао награде, а за прву збирку одабрана је 41 песма.

"Ово је нешто изузетно вредно, ово су деца која ће сутра да представљају нас на домаћој и међународној сцени. Ово је нешто што ми морамо подржавати и што морамо сваким даном радити, јер то је наша будућност", истиче један од издавача збирке песама Миле Ђорић.

У корице прве књиге овог седмака ушушкале су се риме у којима можете пронаћи рибе које лете или мачку која плете. И стиховима о учитељу, баки, природи, али и самим насловом Данило позива вршњаке да верују у чаролију писане речи.

"Да се деца врате књизи, да се деца врате читању, да се ману друштвених мрежа, непримерених садржаја на телевизији, да се врате књизи, многе вредности у овом друштву би дошле на своје место", истиче Мирјана Јованчић, наставница српског језика и књижевности.

Са планине Јавор, из његове школе у Кушићима Данилове песме кренуле су на пут читаоцима, а млади аутор увелико бруси стихове за наредну збирку.

 




 

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво