Читај ми!

Од аутомобила до покретне библиотеке

Како  од старог направити ново и опште корисно, на креативан начин Крушевљанима су показали запослени у Дому  ученика средњих школа "Пане Ђукић Лимар". Након 35 година рада отписаном доставном возилу удахнули су нови живот.

Уз мало маште, боје и труда времешни четвороточкаш постао је библиотека на отвореном. Дворишна атракција средњошколског Дома која је слоганима и необичним изгледом освојила све симпатије и ученика и пролазника.

"Врло је креативна идеја, некако подстиче читање. Било ко може да узме књигу, да је врати. Може књига да кружи, може чак и да се донира књига. Ако има неко, ево можемо да позовемо, да донира неку књигу коју је прочитао, која му више потребна, слободно може да донесе и да остави у нашој библиотеци", каже Марија Лазаревић, станарка дома из Бруса.  

"Библиотека је доступна од 7 до 21х свима нашим суградјанима, свим љубитељима књиге. Идеја је превасходно да се вратимо неким правим вредностима у данашње време друштвених мрежа где доста времена свако од нас проводи на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму. Да вратимо књигу где јој је и право место", истиче Ненад Дејановић, директор Дома ученика средњих школа "Пане Ђукић Лимар" Крушевац.

Библиотека на отвореном, која је сваким даном све богатија, броји око 200 наслова, док је у великој, унутар Дома 4.300 књига. Деци која у њему бораве на располагању је и бежични интернет, теретана, соба за учење и клуб за  дружење, вешерница, трпезарија. Смештај и три оброка, који бирају електронским путем, месечно стају 8.200 динара, па се због економичности и безбедности коју дом гарантује, увек тражи место више.

"Ја сам већ четири године у дому. Могу да кажем да је то стварно једно лепо искуство и да некако још више увеличава тај леп доживљај средње школе јер смо стално сви у неком контакту , заједно се дружимо и учимо и тако стичемо нова нека искуства и нове пријатеље", наглашава Андријана Сакић, станарка дома из Александровца.

Сећање на генерације које су кроз Дом ученика у Крушевцу прошле чувају летописи, спортска одличја која су освајали, фотографије и зидне слике завичајних уметника, а највредније су успомене које деца понесу у срцима.


четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво