Читај ми!

Које су мере превенције породичног насиља? Како препознати опасност?

У Вршцу се јуче догодила породична трагедија, када је 35-огодишњи мушкарац Марко Б. у стану убио своју двогодишњу ћерку а затим извршио самоубиство. По налогу Вишег јавног тужилаштва у Панчеву, данас ће бити обављена обдукција, након чега ће се знати тачан узрок смрти. Злочину су претходили лоши односи двоје супружника, који су били у процесу развода.

Марко је супрузи, која га је пријавила за породично насиље и са којом је био у бракоразводној парници, како незванично сазнајемо, послао СМС поруку у којој је најавио да ће учинити злочин. И не само њој, већ је снимио и видео, који је, послао и појединим локалним порталима, а у коме објашњава да његов живот више нема смисла и да ће са собом да поведе оно што највише воли. Полиција је реговала одмах по пријави мајке, али је на жалост било прекасно. Марко je био запослен у градској Управи у Вршцу и од његових колега сазнајемо да се ништа није наслућивало да ће учинити тако нешто.

Психијатар Славица Дјукић Дејановић објашњава да није реткост да починиоци тако тешких злочина буду неупадљиви али и да се мере спречавања насиља морају још интензивније спроводити.


"Оно што у неку руку може објаснити ову ситуацију то је да је починилац ових дела био особа која је имала врло велики углед у свом професионалном окружењу где су га сматрали врло пристојним човеком у згради у којој је живео. Дакле, није ретко да починиоци најстрашнијих кривичних дела могу изгледати потпуно неоупадљиво за окружење. Због тога надзор над сваком пријавом о томе да је неко насилан мора бити неупоредиво ригорозније спровођен и оно што је посебно значајно то је да мере превенције се морају разматрати можда још битније примењивати у јединици сваке локалне заједнице и морамо да тежимо да то иде до нивоа месне заједнице. Да комшије, пријатељи, рођаци буду обавештени о томе да неки имају испаде у понашању да он на тај начин никако неће бити стигматизован него ће или бити лечен или ће према њему бити предузимане санкције" објашњава проф. др Славица Ђукић Дејановић, психијатар.

Социолог Славица Савељић, каже да су сва истраживања која су рађена и у свету и код нас потврдила да постоји тесна веза између патријархалног поимања улога жене и мушкараца у породици и насиља.

"Управо у друштвима традиционалним какво је ово наше и даље је врло честа појава да мушкарци себе доживљавају као главу породице а жену и децу као своју приватну својину као неког ко нема право на споствени избор и неког ко једноставно не може да одлучује о свом животу. У таквом систему вредности прекид породичних веза и породичних односа може да доведе до различитих последица и до различитих облика понашања које на жалост могу да имају и трагичан исход" објашњава социолошкиња Савељић.

Чини се да некада ни прекинути партнерски односи нису довољни да се насиље заустави или престане, него управо тај прекид, као што је то у овом случају, буде повод да буде још бруталније и да има несагледиве последице.





среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво