Лесковац: Шаренило боја и укуса на Сајму зимнице и ајвара

Упркос лошим временским приликама произвођачи чувеног лесковачког ајвара задовољни су овогодишњом сезоном. Лесковчани су имали прилику да до овог специјалитета дођу на Сајму ајвара, зимнице и меда који је организовала Туристичка организација у њиховом граду.

Из дворишта мирис печене паприке и ајвара преместио се у центар града. Варјаче су укрстили младост и искуство. Ученици, домаћице, радници на истом задатку. Да направе најлепши и најукуснији лесковачки специјалитет.

 

"Доста је битна та квалитетна паприка која се користи и једноставно да се лепо припреми", каже Стефан Тасић, ученик Трговинско-угоститељске школе у Лесковцу. 

"Мора да се има доста љубави да би се правио ајвар, од куповине добре паприке, од љуштења, печења, па онда мешања", објашњава Весна Стојановић, из ТО Лебане. 

По јединственој рецептури, доведен до савршенства и спакован у тегле. Од ове сезоне имају и нови изглед. 

"Одлична је година, још се ради, паприка је добра, мало нас ова киша ремети, али надамо се преко 6500 тегли ове године да ће бити", истиче Стеван Петровић, из Удружења Лесковачки ајвар. 

"Само чланови Удружења Лесковачки ајвар имају право и могућност да користе ову етикету и тако ће купци препознати да је то баш тај заштићени производ са географским пореклом који долази из Лесковца", наводи Стевица Марковић, из Удружења Лесковачки ајвар.

У причу пуну неизвености, неверице, сложене папирологије и средстава кренуло се скромно пре нешто више од деценије.

"То иде и даље узлазном путањом и покушавамо људе да анимирамо да се укључе у Удружење јер само заједнички могу изаћи на тржиште са озбиљним количинама", каже Горан Јовић, директор Регионалне Привредне коморе Лесковац.

Уз финансијску подршку града Лесковца ускоро и четврти бренд, лесковачка љутеница.

"Док имамо сировину кренућемо са израдом елабората, радиће се анализе, радиће се на рецептури и надамо се да до краја године имамо неку прву количину", истиче Милан Петковић, председник Удружења Лесковачки ајвар.

По чувењу за ајваром не заостаје локошничка зачинска паприка. Тајна је у земљи и вишевековној традицији.

"Биће мање и то дупло мање", каже Слободан Недељковић, произвођач из Доње Локошнице. Додаје: "То ће повећати цену. Сада је 100 грама - 150 динара".

Време је припреме зимнице. Сајмови су право место да се оставе напуне. Уз ајвар понудили су произвођачи и џемове, сокове, воће спаковано у мед.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво