Читај ми!

Како протиче попис у Бујановцу и Лозници?

Попис становништва, домаћинстава и станова у Србији почео је у суботу и трајаће до 31. октобра. Прелиминарни подаци биће објављени до краја новембра, а већ на пролеће коначни.

Већина Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе бојкотвала је претходни попис, одржан 2011. године. Овог пута, ситуација на терену је другачија, јер, како кажу, сматрају да су услови за попис испуњени. Обрасци су на албанском језику, а моћи ће да буду пописани и они грађани који тренутно нису у том домаћинству, јер живе привремено у иностранству.

"Попис је једна права ствар која треба се понављати сваке десете године. Јер треба да знамо сваки град, општина, наша држава колико је становника остало, колико је отишло и да знамо број становника. Не као задњи пут кад ми, Албанци нису изашли на изборе, уствари на попис, и после је било 200,300 од хиљаде, а колико нас има укупно", каже Авдил Рамадани, из Бујановца.

За општину Бујановац одабрана су 83 пописивача и 13 инструктура.

"Наша улога инструктора је да пратимо рад пописивача, да им се нађемо уколико имају неких проблема. Наш задатак је био пре свега да им покажемо терен где ће они да раде, сваком пописивачу понаособ", објашњава Кристина Митић, инструкторка.

И 163 пописивача у Лозници, већ пети дан, од осам до двадесет часова марљивово раде свој посао, а у сваком домаћинству се задржавају до пола сата. Упитник је електронски, пописивач уноси податке у лаптоп, а онда се ти подаци свакодневно уносе у базу. Тиме се, кажу, гарантује безбедност података.

"Све функционише како треба, пописивачи су дужни да напоменемо и то да носе своје легитимације и да се представе да су пописивачи, у случају да грађани нису присутни у својим домовима они оставе обавештење на који број телефона да се јаве, тако да тренутно немамо апсолутно никаквих проблема", каже Милорад Матић, председник комисије за попис.

Законом о попису утврђена је прекршајна одговорност за одбијање учествовања у попису или давања нетачних података. Ако неко не жели, на три питања не мора да се да оговор - о националној припадности, вероисповести и матерњем језику.

 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво