Читај ми!

Подељена мишљења грађана због рушења отвореног купатила у Буковичкој бањи, надлежни тврде све по Закону

У току је рушење Отвореног купатила у парку Буковичке бање у Аранђеловцу и тај простор ће добити нови изглед. Мишљена Аранђеловчана по том питању су подељена, јер поједини то купатило сматрају једним од симбола те општине. Надлежни кажу да се све ради у складу са законом и да су испоштоване све процедуре.

Због рушења Отвореног купатила у парку Буковичке бање, изграђеног почетком 20. века, протестовало је десетак Аранђеловчана. Сматрају да је то нелегално, јер је објекат под заштитом.

"Сматрамо да такви бисери културно-истроијског наслеђа морају бити очувани. Инвеститор који је власник сада целог овог објекта да једну комерцијалну намену томе објекту, али да сачува његов изглед", објашњава Ана Ђорђевић, организатор протеста.

Подељена су мишљења Аранђеловчана. Једни су да се изглед сачува, други, са којима смо разговарали кажу да је најважније да се среди тај део парка Буковичке бање.

Да је Отворено купатило заштићено кутлурно добро потврђују у Заводу за заштиту споменика културе Крагујевац. Међутим, тврде да степен заштите дозвољава тоталну реконструкцију, јер је девастирано и не може се реновирати. Додају да сам објекат нема уметничких и архитектонских вредност.

"Он се налази окружен тим старим аркадама које су од значајне архитектонски-уметничке вредности. Тако да наши услови предвиђају да се те аркаде сачувају, а сам базен реконструише са модерним елементима", каже Ненад Карамијалковић, директор Завода за заштиту споменика културе Крагујевац.

Из фирме "Стублина", која је власник овог дела парка и инвеститор, наглашавају да је све урађено у складу са законом и да су на грађевинску дозволу чекали три и по године.

"На том месту ће бити базен нови са његово плажом и купалиштем и захвата га нови хотел који се догарађује. Новим хотелом који је саставни део хотела Шумадија", објашњава Милош Мачкић, надзорни орган на градилишту.

Отворено купатило требало би да за пет година добије нови изглед. До тада ће конзерватори крагујевачког Завода за заштиту споменика културе надгледати радове, како би сви услови били испоштовани.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво