Крагујевац: угашена свака друга сијалица јавне расвете, штеди се и у домаћинствима

Због енергетске кризе у Европи, у Србији је потрошачима препоручена уштеда електричне и топлотне енергије. Препоруке важе за јавне установе и институције, локалне самоуправе, привреду и домаћинства.

Неће бити поскупљења ни рестрикција струје, кажу надлежни уз препоруку да се рационалније троши. Највећи потрошаћи домаћинста, на која отпада чак 40 одсто од 120 гигават-сати, колико се дневно потроши у Србији током зиме.

Грађани кажу да штеде, пре свега због себе, више користе дрва него струју, углавном гасе сијалице, поједини и не штеде јер не праве велике рачуне за струју.

Крагујевац је прихватио препоруку државе да се до 31. марта следеће године смањи потрошња. Због тога се у булеварима и великим улицама искључује свака друга светиљка.

"Напомињем да се искључење јавне расвете неће вршити на пешачким прелазима и на раскрсницама и циљ ове рационализације је да се смањи потрошња за 33 посто", каже Марина Арсенијевић из ЈКП Шумадија Крагујевац.

Уз то, ограничен је и рад декоративне расвете на фасадама јавних обејката и споменицима културе. Препоруку да штеде од града су добиле све крагујевачке установе и предузећа.

"Неке од њих су на пример да се постојеће светиљке замене лед расветом, да се ставе термостатски вентили, да се тамо где постоји могућност, просторије не греју на електричну енергију", објашнјава Ана Радојевић, енергетски менаџер Града Крагујевца.

Уштеда се може остварити и уградњом соларних панела, изолације и котлова, заменом столарије. Такву енергетску санацију држава субвенционише више од годину дана. До сада је ту могућност у Србији искористило око 25.000 домаћинстава.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво