Бранко Радичевић песник Сремских Карловаца

Он је најпознатији карловачки ђак, и један од најпознатијих српских песника. Алексеј Бранко Радичевић овде је писао своје песме које су унеле револуцију у поезију, па се и у Сремским Карловцима, али и међу песницима време мери на пре и после Бранка. Два пута годишње слави се у Карловцима, а недавно је завршена и једна од најстаријих и најзначајнијих песничких манифестација у региону - 51. Бранково коло.

Бранка ћете срести свуда у његовом омиљеном месту. Пре више од 186 година, певао је за певницом цркве Светог Николе, пио је воду са фонтане Четири лава, гимназију је уписао 1836, а похађао је у време пре него што је изграђена нова зграда, у чијем дворишту и данас посматра све њене ученике.

"Његов живот у вечности много је дужи од његовог животног века. Живео је свега 29 година и карловачки ђаци и професори труде се заиста, да та успомена на њега живи, а чини ми се да се његова поезија ипак најелпше може осетити управо у овој гимназији", сматра Маја Стокин, профескорка српског језика у Карловачкој гимназији.

Најпознатији карловачки ђак слави се у његовој гимназији, најстаријој у Срба, а Бранково коло, више од пола века стару песничку манифестацију, која слави овог песника, многи велики глумци посећују деценијама.

Чак 90 музичких композиција снимљено је по његовим стиховима. А за само 29 година живота, написао је 54 песме. Пре тачно 175 година штампана је његова прва књига у Бечу и још увек је инспирација данашњим песницима.

"Улазите у страну поезију, домаћу поезију, у бели стих у везни стих и ви схватите да је Бранко ту. Уз оне давне песнике којих се сећамо, Бајрона и других па на овамо, оно што би се данас рекло, најзначајнији и у нашој и у европској поезији", каже песник Горан Лабудовић.

Пренос његових костију из Беча, где је умро, на Стражилово, брдо код Карловаца, где је желео да буде сахрањен, 1883. године био је толико велики догађај, да су чак и енглески медији писали о њему. Испод приказа преноса на овој слици у Завичајној збирци и два оригинална венца. Један је за тај тогађај наручио црногорски кнез Никола у знак сећања на Бранково пријатељство са Његошем.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво