Одржан први Међународни фестивал фолклорне и традиционалне музике у Лесковцу

Лесковац је претходна два дана био у знаку културног наслеђа. Црквени ансамбл "Бранко" из овог места уз благослов владике нишког Арсенија организовао је Први међународни фестивал традиционалне и фолклорне музике. Концерти, промоција књиге, округли сто са циљем да традиционалне вредности привуку што више младих.

Националну баштину заволели су кроз традиционалну музику. Они добро знају вредност наслеђа, сваке ноте, корака, ношње. Културно уметничка друштва чувари су немерљивог блага.

"Јесте мало место, али доста деце учествује, игра, бави се традицијом", каже Тијана Николић из КУД-а "Разиграно коло-вез" у Медвеђи.

"Са седам година сам почела и имам велику љубав, не знам допада ми се ношња, допада ми се традиција", наводи Симона Златановска из КУД-а "Срма" из Куманова, а Милица Коцић из Црквеног ансамбла "Бранко" из Лесковца додаје: "Ја сам, пре свега, и због њих зато што је добра атмосфера, а друго што ја волим ту врсту музике."

Испреплетали су се звуци јужне Србије, Косова и Метохије, северне Македоније са младошћу, полетношћу, радошћу извођења. Уткао се на Првом међународном фестивалу традиционалне музике и грчки мелос. Порекло је везало Драгана Пешића за бузуки. 40 година му је у рукама.

"Тај бузуки који сам купио он је лично купљен од Микиса Теодоракиса", каже Драган Пешић Пензија, шеф Црквеног ансамбла "Бранко" из Лесковца.

Овакви састави и фестивали треба да едукују и привуку младе културном наслеђу. На срећу има их и на подијуму и у публици.

"Промовисање традиционалних и светосавских вредности нашег народа поготово младимапрвенствено омладини, а наравно и побуђивање старијих", каже Никола Нинић, директор фестивала.

Афирмацији трационалне и духовне музике доприносе и смерови етномузиколологије у Музичким школама, слажу се учесници округлог стола.

"Не смемо да заборавимо фолклорну традицију, наша је дужност да то преносимо млађим нараштајима", каже професор др Небојша Тодоровић, музиколог.

Познавањем своје историје и традиције негује се културна баштина. Отац Мирослав Јовановић тајне лесковачке Цркве оџаклије, симбола истрајности, мудрости и непобедивости открива две деценије. Јединствено црквено огњиште инспирација је за његов први роман.

"Говори о том тешком животу нашег човека под турским ропством, како су се борили, како су страдали, како су након тога васкрсли", каже свештеник Мирослав Јовановић, аутор романа "Огњиште".

Иако готово још у повоју Црквени ансамбл "Бранко", који окупља све генерације, као организатор овог првог фестивала на важном је путу. Да се корени потхрањују и трају.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво