У Прихватни центар у Прешеву људи стижу свакодневно

У претходних месец дана повећан је прилив миграната из правца Северне Македоније, па је у Прихватном центру у Прешеву сада смештено око 1300 људи. То је готово пун капацитет. Мигранти су као и до сада, углавном из блискоисточних земаља, који се у Србији задржавају кратко. У свим прихватним центрима у земљи, по подацима Комесаријата за избеглице и миграције, сада је око 6 хиљада миграната.

Редовна процедура пријаве миграната који долазе у Прихватни центар у Прешеву није се променила од 2015. године. Регистрација, фотографисање, припрема картице и купона за храну. Дневно их дође од 150 до 300, а приближно исти број миграната и напусти камп у току дана.

Рамадан, мигрант из Сирије, задовољан је у кампу: "Ово ми је као одмор. Храна и све остало је добро. "Овде се осећам добро, све је у реду, и храна и пиће. -Зашто си напустио своју земљу? Има много проблема тамо, нема посла, тешко се зарађује новац", наводи Шабит, мигрант из Пакистана.

У овом периоду већина миграната кренула је на пут због тешке и неизвесне економске ситуације у својој земљи. Има и оних који беже од сукоба, ратова. Проведу и по неколико недеља у путовању, најчешће преко Турске, Грчке и Северне Македоније.

Билал, мигрант из Авганистана, на питање шта планира даље, одговара: "Планирам да што пре одем, дошао сам сам."

И Ахмед, из Сирије не намерава да остане: "Немам довољно новца, па сам због тога остао овде. Чекам да ми пошаље брат како бих могао да наставим пут ка Немачкој."

Најважније им је да могу да комуницирају са пријатељима и рођацима, а у кампу мигранти имају обезбеђен интернет, смештај, храну. Иза радника Комесаријата за избеглице и миграције је седам година суживота са мигрантима у различитим временским условима.

"Још увек имамо места зато што се не задржавају дуго, спреман нам је и Бујановац као резервна варијанта уколико овде буде пун капацитет, међутим за сада нема потребе за тим. Ми се као и пред сваку зиму спремамо, имамо све енергенте који су потребни и све што нам је засад потребно. И не плашимо се, јер имамо то искуство што рекосте, од 7 година", каже Слободан Савовић из Комесаријата за избеглице и миграције.

У Прихватном центру у Прешеву су углавном самци, а повремено дођу и жене или породице са децом. Њих упућују у Центар у Босилеграду који је опредељен за породице. У овом периоду се задржавају кратко у Србији, а готово сви планирају пут Западне Европе.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво