Производња купина неисплатива, откупљивачи обарају цену?

Иако су произвођачи купина у ражањском крају прошле године били задовољни откупном ценом ове ће, кажу, остати без зараде. Цена је смањена у току откупа, па уместо да рачунају зараду, многи размишљају о обустављању бербе.

Откуп купина почео је са ценом од 200 динара по килограму, за сто динара мање него прошле године. Проблем је постао већи када је у току откупа та цена преполовљена.

"Понадали смо се сличној цени од прошле године, уложили доста. Како је све поскупело, за ову цену од 120 или 100 динара не исплати радити купину", каже Ненад Јоцић, произвођач купина из Ражња.

"Отприлике трећина вредности од прошле године, а све остало је поскупело. Рецимо радна снага са 2.500 на 3.500, ђубриво је отишло 80 посто, нафта", додаје Дејан Рајковић, произвођач из Подгорца.

Наташа Ужаревић из Грабова каже да су планирали су да зарадом од овогодишњег рода подигну нови засад на 50 ари, али да је то сада тешко. 

Овогодишњи род купине мањи је од прошлогодишњег за четвртину али је, кажу, квалитет првокласан. Утолико пре очекивали су бољу цену.

Већ по устаљеној пракси, откупљивачи нису хтели пред камере, али су неки мањи хладњачари рекли да је цену наметнуло неколико великих откупљивача у Србији. Од њих сазнајемо и да је извозна цена прошлогодишњег рода купине била 7,5 евра по килограму.

Најмањи део тог колача иде произвођачима који улажу највише и рада и средстава, а највише и ризикују.

"Овако преполовљена цена купине преко ноћи у целој Србији указује на договор хладњачара да оборе ту цену на штету произвођача", истиче Зоран Стојановић, из Асоцијације произвођача малина и купина Србије. "Тражимо од Агенције за заштиту конкуренције да изађе на терен, да сними ствари и да види о чему се ради, и да што пре реагује како би се цена вратила у нормалу и наставила производња."

У ражањском крају купина се некада производила на 80 до 100 хектара. Данас тек на двадесетак. Купинари се надају бољој цени како не би били принуђени да и те засаде запусте искрче.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво