Читај ми!

Смедерево: Да ли ће више од 700 корисника и даље добијати оброк из Народне кухиње

Више од седам стотина корисника народне кухиње у Смедереву, након 25. јула, могло би да остане без оброка. Градска упава у Смедереву је каснила са расписивањем тендера, а залихе Црвеног крста су при крају. Вишегодишња милионска дуговања, довеле су смедеревску организацију до руба егзистенције.

Топли оброк и хлеб из народне кухиње, за бројне социјално угрожене Смедеревце, једини је оброк у току дана. Неки стрепе да би могли да остану и без тог оброка: 

"Како не би, сваки дан долазим, било би тешко".

"Како за сваког тако и за мене, како је време наишло, тако ће и да буде, хвала им и за ово сто имамо."

 

Кухиња смедеревског Црвеног крста, има залихе за припрему оброка за наредних 10 дана. Уговор са градом је истекао још почетком јуна, а ко ће наставити са услугом народне кухиње, знаће се 25. јула када се отварају понуде са тендера. Читав процес због жалби и осталих процедура, може да потраје до септембра, а како ће корисници добијати оброке у том периоду, још се не зна, кажу у Црвеном крсту.

"Постигнут је договор да ће тај тромесечни рад да буде надокнађен када се стекну услови за то, Црвени крст ће наставити са радом све док се не заврши процес јавне набавке који је расписао град. Након тога ће народну кухињу да преузме најповољнији понуђач. Нас очекује јако тежак период и неизвестан, али надамо се најбољем", каже Маја Јовановска, в.д. секретар Црвеног крста у Смедереву.

Из смедеревског Црвеног крста се питају, зашто и даље учествују на тендерима за народну кухињу. Кажу да се од 78 локалних јединица у Србији које имају програм народних кухиња и обављају делатности која су им законом додељене, једино они суочавају са овим проблемом. Из градске управе кажу, да је потреба за расписивањем тендера, али и његово кашњење настало због усаглашавања два закона.

"Имамо закон о црвеном крсту који говори о поступку закључивања уговора за пружање овакве врсте социјалних услуга на један начин и имамо закон о јавним набавкама које те услове дефинише далеко другачије и далеко стриктиније. Тако да, у том раскораку је управо настала ова ситуација", истиче Немања Ивошевић, члан градског већа.

Рачун Црвеног крста у Смедереву је у минусу преко осам милиона динара, а недавно су због трошења новца на незаконит начин, распуштени Скупштина, управни и надзорни одбор Црвеног крста у Смедереву.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво