Читај ми!

Љишка библиотека добија име нашег савременог песника

Библиотека у Љигу ускоро ће носити име "Милован Данојлић" у част нашег савременог песника, родом из љишког краја који већ деценијама живи и ствара у Француској.

Љишка библиотека која добија име Милована Данојлића њиме ће се поносити. Биће прва која је понела име за живота свог земљака, нагласио је у својој беседи књижевник Матија Бећковић. Данојлић дуго већ живи и ствара у Француској. Кад год је у родним Ивановцима свраћа у љишку библиотеку.

 

"Мислим да је Милован Данојлић и сигуран сам заправо у то, највећи међу нама овде Љижанима, међу Качерцима, међу онима који су одрастали под овим шумама, на овим њивама, који су упијали мирис ових лепих наших поља. Он је отишао што кажу у младости раној, 15-16. години у Београд и остварио каријеру која надилази заиста све људе који су са ових простора потекли. И од првог дана кад сам дошао у Љиг на место директора библиотеке сањао сам о томе право да вам кажем, да ова библиотека понесе име Милована Данојлића", каже Драган Радовановић, директор љишке библиотеке.

Својим стваралаштвом Данојлић је прославио Србију и овенчао се највећим књижевним наградама.

Велики песник и академик веома је почаствован што су га се сетили земљаци и љишкој библиотеци дали његово име.

"Нисам се надао, ни наметао. Али ја са овом библиотеком живим, па једно 73 године како улазим у њу, узимам књиге, читам. Ту сам и касније долазио тако да уз сво осећање почасти, некако је то природан развој ствари, ако смем тако да кажем", наводи књижевник Милован Данојлић.

Књижевно вече у дворишту љишке библиотеке било је у знаку и 85. рођендана Милована Данојлића. Представљена је његова најновија књига "Исповест на тргу" у издању Српске књижевне задруге.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво