Вајфертови дани, у част традицији производње пива дугој 300 година

У Панчеву су одржани „Вајфертови дани пива", а овогодишња манифестација имала је посебан значај, јер је посвећена традицији производње пива у овог граду која је дуга три века.

Абрахам Кепиш започео је производњу пива 1722. године на левој обали Тамиша, која је свој процват доживела 1847. године када је преузима породица Вајферт.

 

"Судбина пиваре повезана је са судбином чланова породице Вајферт иако су једна од најзначајнијих породица које су живеле у нашем граду, недовољно се зна о њима и управо је циљ наших предавања да бар мало повећамо ниво знања и разумевања о тој породици", наводи Никола Конески, мастер историчар.

Стара Вајфертова пивара је под заштитом државе, као изузетно значајно културно добро, али нема никакву функцију, иако је било покушаја да се претвори у музеј пиварства.

"Ми ћемо за ова три дана покушати овде да уведемо Панчевце и да прошетају кроз овај објекат који је инспиративан. Можда се у локалној заједници појави нека свест и идеја о томе шта би овде могло да буде", истиче Аница Драганић, коаутор изложбе „Култура пива у Панчеву 1722-2022".

"Велика је важност да се бринемо о нашем културно-индустријском наслеђу. Овакве манифестације и служе да поред музичког и забавног програма организујемо и култутно-образовни програм у којима ћемо нашим суграђанима приказати шта све имамо од културног наслеђа, али и од традиције и старих заната", каже Александар Стевановић, градоначелник Панчева.

Чувари традиције производње пива у Панчеву су крафт пиваре којих је све више у граду.

"И даље користимо стари рецепт који је он донео из Баварије. Занатско пиво је потпуно другачије од индустријског и ми се играмо са укусима и правимо различито пиво", каже Дејан Уршичић, Вајферт крафт пивара.

"Овакве манифестације враћају наше суграђане у центар града, што нам много значи. Не иду по приватним објектима и тржним центрима као што је било ранијих година где су се одржавале неке манифестације што генерално није добро за наш град Панчево", истиче Никола Стоилковски, директор Туристичке организације Панчево.

Дане пива увеличали су бројна културна уметничка друштва и наступи наших познатих рок бендова.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво