Тамнавска варош чува сећање на Читаоницу основану пре 150 година

Убска библиотека "Божидар Кнежевић" ове године обележава 150 година постојања. Прва установа културе у тамнавској вароши чувала је сећање на Читаоницу основану 1872. године и из деценије у деценију развијала се и усавршавала. У години јубилеја припрема се за почетак изградње модерног објекта.

Библиотека у Убу са поносом носи име филозофа, историчара и преводиоца, Божидара Кнежевића, који је рођен у тамнавској вароши. Век и по дуг је пут од Читаонице с почека седамдесетих година 19. века, потом Радничке књижнице, па Радничке библиотеке. У нови развојни период убска Библиотека ушла је пре четири деценије. Данас простор од око 300 квардата, у згради бивше Поште, није довољан за установу која креира културни живот Уба.

 

„Оно што ће нам дати нова библиотека, што је изузетно велико и важно да постоји у оваквом месту, Библиотека ће понудити нове активности за наше кориснике, богатији фонд и свакако употпуниће њихово слободно време. Као што сам већ рекла, образовну и, наравно, културну понуду града и мислим да ће допринети бољем позиционирању Уба на туристичкој мапи Србије", наводи Јелка Панић, директорка Библиотеке „Божидар Кнежевић", Уб.

Читаоница и Научно одељење налази се у другој згради. Фонд библиотеке у срцу Тамнаве броји око 50 хиљада наслова.

„Узимам литературу и која је стручнa и која није стручна. Заиста, Библиотека ми пуно значи. Када дођем овде, сви ми радо помогну", каже студенткиња Ања Хаџић.

„После средње школе сам почео да читам, некако ме привукло. Довољно је неких 20, 30, страница дневно, ујутру можда, да мало поспеши концентрацију", наводи Зоран Гајић, паркинг контролор.

„Наш град, пре свега, заслужује још једну лепшу установу, бољу. Мада ова установа има неку своју посебну причу и своју драж", истиче Јелена Јовичић из Уба.

У септембру би требало да почне изградња нове зграде Библиотеке у Убу. Модеран објекат имаће 1400 квадратних метара.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво