Толичко археолошко благо на мети крадљиваца

Заштита богатог културног наслеђа Србије и најновија открића у области археологије, окупили су у Прокупљу око 70 археолога Балкана. Осим представљања научних радова, колегама из Топлице пружена је стручна подршка за наставак истраживања археолошких локалитета .

Подручје Топлице богато је археолошким наслеђем. Најновија открића на узвишењу Хисар изнад Прокупља, потврђују константну насељеност ових крајева кроз векове.

"Поред рановизантијског крста, бронзаног крста из 6.века, сада имамо с краја 5.века налаз који нам потврђује да су кроз Топлицу прошли Германи, да су прошли Готи и то високог,чак принчевског ранга, јер се ради о копљу чије су две трећине опточене златом, што је један вансеријски налаз," открива Сања Црнобрња Красић, археолог Народног Музеја Топлице.

Археолози Балкана, који су се окупили у Прокупљу, задивљени су количином археолошког материјала који има Топлица. То представља изазов, али и проблем, јер многи локалитети нису заштићени.

Др Адам Н.Црнобрња,председник Српског археолошког друштва, упозорава: "Степен истражености Топлице и Прокупља  не прати сво то богатство. Најновије откриће на Хисару имамо не због тога што је планирано да се нешто уради, већ због тога што су то била заштитна истраживања. И то је једна парадигма стања археологије у Србији."

Највећи проблем с којим се суочавају археолози су ловци на благо, који на локалитетима врше дивља ископавања и односе непроцењив метријал.

"Нажалост, не постоји могућност да се контролишу сва та ископавања која се дешавају. Они процеси који се воде против пљачкаша  археолошких налазишта, такође не дају резултате. Мислим да би требало променити политику, неку другачију политику имати према томе и гледати на који начин можемо најбоље да заштитимо наше богатство," став је др Вујадина Иванишевића,дописног члан САНУ.

Како би указали на значај и могућности коришћења археолошког наслеђа, које је необновљиво, Српско археолошко друштво покренуло је пројекат који има за циљ подизање свести , пре свега код оних који се баве израдом планских докумената, чиме би заштитили културно историјске локалитете.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво