Читај ми!

Осим радника у производњи, југу Србије недостају економисти и машинци

На сајму запошљавања у Владичином Хану, 17 послодаваца тражило је готово 500 радника. Највише пријава за посао било је за веће компаније из Пчињског и Јабланичког округа.

Сајам у Тренинг центру, где се иначе организују обуке и семинари у Владичином Хану. Више десетина заинтересованих за различита занимања.

 

Дејан Станковић из Владичиног Хана је машин- бравар, каже да ће покушати да пријави своју стругарску радњу. 

Јасмина Станковић, такође из Владичиног Хана, нада се послу геронтодомаћице јер је незапослена.

На евиденцији Националне службе за запошљавање у Пчињском округу је 21-700 људи, од тога 2.019 Ханчана. Има и високообразованих, и оних без искуства који траже посао.

Ханчанка Марија Јовић Цветковић завршила је психологију. " Нисам  радила у струци,  на бироу сам дуже од годину дана и немам искуства. Радила сам волонтерски, али званично радно искуство немам," каже она.

Веће компаније из области аутоиндустрије већ запошљавају више хиљада људи у Јабланичком и Пчињском округу, а и сада траже раднике, уз обезбеђен превоз. Ту су и мање фирме из Владичиног Хана и Сурдулице.

 "Машински инжењери су дефицитарни, тешко је да их пронађемо сада," наводи Марија Величковић, фирма ФОС из Сурдулице, "што се тиче варилаца, имамо често одазив, али су то углавном остали људи који су без искуства."

Драган Тасић,  фирма Голд Јабука Владичин Хан, бави се трговином,тражио је 3  помоћна радника,једног са  инвалидитетом и возача.

Горан Живковић, директор Филијале Врање Националне службе за запошљавање, каже да доста незапослених успева да нађе послодавце на оваквим сајмовима.

Врањска филијала Националне службе за запошљавање и општина Владичин Хан определили су више од 12  милиона динара за 4 јавна позива у оквиру Локалног акционог плана запошљавања - тичу се јавних радова, стручних пракси, подстицаја самозапошљавања.

 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво