Нулта толеранција на фемицид, за две године убијене 363 жене!

Данас је Дан сећања на жртве фемицида, који је успостављен 18. маја 2015. године, када је за 3 дана у Србији убијено 7 жена у породичном и партнерском односу.Учестале су вести о злостављању, нападима и убиствима жена, нарочито у партнерским односима.

Несугласице, нетрпељивост, љубомора у партнерским односима, најчеће доводе до агресивног, насилничког понашања. Од вређања до модрица и убиства кратак је пут, а пракса показује да већина жена дуго трпи насиље и претње, бар кад је реч о Врању и Крушевцу.

"Траје зато што вас је страх, пре свега страх вас је да вам не страдају најмилији-деца. С друге стране вас је срамота баш због те деце, околине," исповест је једне од жртава.


"Желим да скренем пажњу  да је фемицид, односно претња убиством у породично - партнерском односу, обично  предвидив. То се не доводи у питање, онај ко вам прети да ће вас убити, после неколико пута он ће то и учинити," упозорава Славица Станојловић Урошевић, удружење жена "Пешчаник".

Због претњи убиством, психичког, физичког, сексуалног и економског насиља на СОС телефон у Врању годишње се јави 150 до 200 жена из Пчињског округа. Током пандемије коронавируса жене су најчешће биле препуштене саме себи.


"Било је позива где су жене тражиле од нас да контактирамо надлежне институције да би  им дозволе да изађу из куће, јер је психичко и физичко  насиљерапидно расло сваког дана," подсећа Сузана Антић Ристић, СОС телефон Врање, " звала је жена  која је замолила да полиција дође и реагује, а био је полицијски час."

У ризичним ситуацијама, жене се смештају у Сигурну кућу. Прошле године тамо су боравиле 52 жене.

По речима Дејане Богдановић, психолошкиње  у Сигурној кући код Врања, број жена у њима  је један мали проценат, у односу на број жена које пријављују насиље. "Обично се у Сигурну кућу смештају жене које су у таквој ситуацији да немају где, да је ситуација врло ризична и  оне морају тог тренутка да се склоне," наводи психолошкиња.

Према статистици од почетка године, у нашој земљи убијено је 13 жена у породичном насиљу, а од 2010.године убијене су 363 жене. То значи да сваких 7 до 10 дана једну жену убије најближи сродник, партнер, муж, а све ћешће и син.

 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво