Река, птице, природа инспирација за фотографе у Иванову

Село Иваново, крај Панчева, постало је познато по Фото-сафарију, манифестацији која се ове године одржава 15. пут. Учествовало је око стотину фотографа из целе Србије, а најбољи радови биће награђени током лета.

Село Иваново окружено је лепом природом, близу је Дунав, има доста птица, људи воле да буду на реци. Тај амбијент привлачи и фотографе који долазе на Фото сафари. Често се возе чамцима, како би снимили нешто интересантно. Сви ти мотиви подједнако инспиришу и оне који први пут дођу и оне који су редовни учесници.

"Волим животиње у дивљини, чапље, свакакве врсте птица. Прелепо је место, баш је лепо за посетити, препоручујем", каже Матеја Цандир, фотограф из Новог Сада.

"Јако је битно за младе фотографе и људе који се не баве професионално фотографијом, да дођу да виде једну овакву оазу мира, што је ретко. Ми имамо то у Ковиљу, али ово је нешто сасвим другачије, посебно", наводи Мартин Цандир, фотограф из Новог Сада.

Нека од најзанимљивијих места које фотографи обилазе су сеоска црква и етно куће, где их чекају модели у народним ношњама. То су најчешће деца, а амбијент је различит. Некад је то стара, урушена грађевина, а некад стилски уређен дом.

"Најлепше је што увек нешто изненаде, сваки пут је нешто ново. Овај пут је то овај прелепи амбијент у овом дворишту и кући. Увек су неки занимљиви модели, дружење, то је најзанимљивији део", каже Драган Милошевић, фотограф из Омољице.
"И они који су први пут као модели су јако захвални модели. Слатки су. Ево данас је та девојчица у белој хаљиници, ја је први пут видим, али све што сам од ње тражила, све је урадила феноменално", каже Слађана Пантелић, фотограф из Новог Сада.

Организатори манифестације, која је први пут одржана 2007. године, су сеоски фото клуб и Дом културе.

"Следеће године планирамо неке велике ствари, да траје и два дана. Да уведемо и неке фирме које продају фотографску опрему, јер су нас питали фотографи да ли ће тога бити, зато што би им овде било јефтиније", наводи Золтан Бисак, фотограф из Иванова и оганизатор манифестације.

Најбољи радови настали на Фото сафарију, биће представљени на августовској изложби "Иваново у фокусу."

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво