Субвенције за самозапошљавање најпопуларнија мера у Пироту

Конкурс за ову годину је у току, а интересовање нових корисника је велико. Програм финансирају град са 5 милиона и држава са 4,9 милиона динара, у сарадњи са Националном службом за запошљавање.

Да машинство и колачи могу да иду руку под руку, показује пример студента Бранислава Игића. По страни је оставио инжењерске, а прихватио се гастрономских пројеката. Уз помоћ породице, отворио је радионицу за прављење колача и сланих специјалитета. Посао је развио захваљујући субвенцији за самозапошљавање.

Бранислав Игић, власник радионице за израду колача, корисник субвенције, објашњава: "Дају неки ветар у леђа, годину дана сте сигурни што се тиче плаћања пореза, доприноса, цео профит је ваш. Купили смо шпорет, то је била прва инвестиција."

Његова мајка Ана Игић од прве количине коју је урадила , продала је само 1 килограм, једну кутију колача! "Пут је бо трновит, тежак," сећа се она, "али пресудан је квалитет, ми смо увек држали до тога да нам то што је данас, буде и сутра на тањиру, да буде увек исто."
Није лако покренути сопствени посао, потребно је, кажу стручњаци, најпре испитати тржиште, па је све више и нових занимања.

Један од корисника субвенције је и Владимир Стојановић, сада медијатор и оснивач канцеларије  за вансудско решавање спорова.. "То је посао где  посредује треће, неутрално лице, као особа од поверења у решавању конфликта ван суда, наводи Владимир.

За ову годину планирано је да се доделе 33 субвенције од по 300.000 динара.

Ненад Петровић, Савет за запошљавање града Пирота, прецизира: "Њихова уговорна обавеза је да 12 месеци држе отворену радњу и да измирују порезе и доприносе по том основу. Ово нису строго наменска средства, као што је у неком ранијем периоду било. Могу са сопственим новцем располагати на начин на који они процене да је најподесније за њих."

Подршка самозапошљавању у Пироту се реализује од 2015.године и до сада је из буџета издвојено нешто више од 37 милиона  динара. У овом периоду покренуто је око 180 нових послова.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво