Дивљач на питомој планини

Све више домаћих и страних ловаца заинтересовано је за комерцијални лов на Руднику, јер у ловишту у Страгарима има јелена лопатара и муфлона.

Још пре 3 деценије, први муфлони стигли су у Страгаре. Од 10 грла у ограђеном простору, сада се процењује да на обронцима Рудника има више од 80 јединки ових дивљих животиња. У ловишту које обухвата 11 села, одомаћили су се у шумовитим пределима.

 

"Муфлон воли ово каменито тло, плочасто. Због папака, чисти папке. Њему то највише одговара и највише што је мирно, тишина, значи лепо нашао је овде мир, има воду, има сунце, има све што каже, хране доста. Значи, он је се прилагодио нашим условима врхунски", каже Рајко Прокић, управник ловишта ЛУ Сребрница Страгари.

Чисти потоци, извори који не пресушују и богатство Благовештењске шуме изузетно годи крупној дивљачи, па се и њихова бројност из године у годину повећава. Однедавно су јелен лопатар и муфлон увршћени у списак за одстрел.

"Тек пре 2-3 године смо почели да вршимо тај одстрел, међутим нисмо до сад ни одстрелили ниједног јер није било прилике. Не може се лако наћи у отвореном ловишту, наводи Рајко Прокић, управник ловишта ЛУ Сребрница Страгари.

У лову је важно време и стрпљење, па је на терену постављено више од 300 чека.

Моја потрага за муфлонима није успела. Обишли смо пропланке, шуме, али смо само једног младунца видели са велике удаљености. Но, у Страгарима се надају да ће овде почети да се баве ловним туризмом.

Оно што мени није, пошло је за руком многима који су муфлоне фотографисали, а мештани кажу навикли су да их стално виђају.

Драган Стевановић, из Страгара каже да их има доста: "Чак сам бројао по 17 у чопору, има лопатара, има срна, има јелена тако да има пуно".

Све веће је интересовање ловаца који желе да на нишану имају атрактивне животиње. У Страгарима за одстрел трофејне дивљачи, међу којима су и муфлони, имају велике шансе, као и за уживање у природним лепотама рудничких предела.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво