Где је код нас премијерно пуштен легендарни сингл Барбаре Срејсенд "Women in love"

Како је магија винила обликовала генерације, које и данас кажу да се уз грамофон музика више воли, како су се развијали грамофони и какве су се плоче слушале - можете сазнати у краљевачком Музеју. Изложбу, која траје до 20. јуна, организовали су музеји из Суботице и Краљева и београдски Музеј науке и технике.

"Машина која свира" је у Краљевчанима пробудила и носталгију за временом када се за плочу преваљивало и хиљаду километара и одрицало многих ствари.

 

Драган Благојевић се сећа : "Музика је била у души, и много ми је лепо што вечерас видим и оне почетке у Краљеву, и те старе грамофоне, и прва дискотека... Прелепо."

Вилоета Мишковић је довела и унуку. "Управо сам јој показала како је то некада било раније и како смо уживали уз бирање музике, пуштање плоча," каже она.
Идеја да се изложи историја машине која је музички повезала земље и контенте, родила се у Суботици.
Ауторка изложбе Викторија Шимон Вулетић, Градски музеј у Суботици, истиче: "Ја као антролог јако волим да се бавим темама које интегришу, које спајају људе. Нашој генерацији је то било најнормалније да се делимо по томе ко какву музику слуша, а не ко је какве националности."

Експонатима из суботичког и Музеја науке и технике из Београда, своје су придодали и Краљевчани. Поносно кажу - са плоче браће Думић слушаоци радио Београда први пут су чули песму „Сад или никад" Елвиса Прислија. Али, уз грамофон се у граду на Ибру уживало већ почетком прошлог века.
"Они су представљали својеврсни статусни симбол тога периода, али ми је било изненађујуће када сам видела, рецимо, да су слушали на њивама као и у двориштима градских кућа," објашњава Мирјана Савић, Народни музеј у Краљеву.
Њен колега Олег Романов, Народни музеј у Краљеву, додаје : "Има још пар пикантерија типа, да је Барбара Стрејсенд и "Women in love", њен сингл, осамдесете године први пут пуштен у "ЛП 33", дискотеци која се налазила испод кафане „Париз".

Држао ју је Живота Јевтић,тадашњи диск- џокеј и музички уредник Радио Краљева, касније и сниматељ наше телевизије. И даље се сећа тренутка када је од пријатеља из Аустралије добио други албум, тада мало познатог бенда АC/DC.

"Како сам имао сарадњу са Николом Караклајићем и правио двадесетоминутни прилог из Краљева за његове емисије „Вече уз радио", ја сам искористио прилику и пустио "ТNТ". Тад се први пут чуло на Радио Београду и за ту песму и ту групу," присеча је Јевтић.

До 20. јуна, у краљевачком Музеју, старије генерације ће се присећати младости. А миленијалци упознавати са временом када се за жељену плочу мењао и тек купљени бицикл.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво