Читај ми!

Шта је довело до бејби бума у параћинском породилишту

Параћинско породилиште последње две године упркос епидемији бележи од 50 до 80 беба више у односу на 2019.годину. Због одличних услова које ово породилиште после реновирања има многе маме и из околних места одлучују се за порођај у Параћину.

У колевкама поред маминих кревета у истој соби Марија и Злата. Маме задовољне јер када порођај прође, кажу све је безбрижније и лакше.

"Порођај је био царским резом, породила ме докторка Цица, добили смо прелепу девојчицу, пресрећни смо родитељи, иначе њено име је Злата", прича Јелена Милутиновић, мама из Параћина.

Одахнуо је и тата Душан Антонијевић из Драгошевца код Јагодине, по други пут постао је отац: "Мало пре око девет сати добили смо сина, имамо ћеркицу."

На одељењу је тренутно 11 беба. Запослени воле када имају пуно посла И по томе се у шали кажу, разликују од других служби у болници.

"Наш посао јесте одговоран и тежак, тако да носи са собом велику одговорност тако да јесте тешко, али је веома битно да воли човек оно што ради онда му ништа није тешко", наводи бабица Драгана Антић.

Крајем 2019.године параћинско породилиште су маме у анонимној националној анкети оцениле као најбоље у категорији малих породилишта. Није зато реткост да будуће маме овде долазе и из околних места која територијално припадају Јагодини или Ћуприји. Прошле године у односу на 2019.било је 55, а годину пре тога 77 беба више. Чињеница је да су се маме у једном периоду овде порађале и због тога што због епидемије није радило породилиште у Ћуприји, али то не умањује задовољство које доносе пуне колевке.

"Тај боравак овде укључујући наше бабице, неонатолога, две докторке неонатологије, сестре у беби боксу сви су јако љубазни, пријатни и све то кад се погледа, сабере све то даје једну лепу слику о нашем породилишту", каже др Којић Слободан, начелник гинекологије и акушерства.

"Лепо је да негде можемо да се похвалимо позитивним бројкама обзиром да се све време прича о бројкама ковид пацијената", каже др Саша Бацић, директор ОБ Параћин. "Имамо једно јако лепо породилиште, можда је то један од разлога зашто се труднице и из Свилајнца, Деспотовца и из свих ових граничних општина наших и Ћићевца порађају у Параћину."

У параћинском породилишту се надају да ће се више беба родити и ове године јер су многи због пандемије одлагали родитељство.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво