Почиње предаја захтева за субвенцију сточара

Отворен је конкурс за сточаре, који у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду Србије, министарство реализује са Светском банком. За бесповратна средства, пољопривредници могу конкурисати до 23 фебруара.

Уз подстицај, кредитно задужење и учешће од 10%, мачвански сточари углавном желе да купе нови трактор. Радивој Васић из Липолиста обрађује више од десет хектара, и годишње утови до стотину свиња.

"Одговара ми да купим трактор један од 80 до 90 коња, цистерну. Услови су добри. Одговарају ми услови, поднећемо захтев", каже Радивој Васић, пољопривредник из Липолиста.

Осим куповине трактора, опреме и механизације за припрему сточне хране, пољопривредници новац могу добити и за изградњу и опремање објеката за домаће животиње.

Миле Танасић, пољопривредник каже да је много компликовано: "Много једноставније то може да буде. Ја већ вадим два пута папире од Нове године, исте те, пореска управа Шабац, Богатић. Могло је то много јефтиније да нас прође, једним кликом на дугме."

У односу на претходни Јавни позив, интересовање шабачких пољопривредника је двостурко веће.

"Могу да конкуришу они који се практично сматрају малим пољопривредним газдинствима у сточарству", наводи Зоран Бељић, ПССС Шабац. "А то је, они који имају до 19 музних крава, односно у производњи меса уписан капацитет објекта до 99 свиња по турнусу, до 19 товних јунади и до 149 оваца, износ повраћа је 50%, али рачунајући и ПДВ."

Произвођачи меса и млека бесповратно могу добити од 10.000 до 25.000 евра. У изради пројекта, који је обавезан део документације, помажу им у Пољопривредој саветодавној стручној служби.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво