Значај дародавства за музејску оставштину у Шапцу

У шабачком Народном музеју отворена је изложба аквизиција, покретних културних добара, којa су у збирке те установе стиглa откупом, поклоном или теренским истраживањем.

За пет година на локалитету Шанчина, у Десићу код Шапца, археолози су отворили 13 сонди. Праисторијско утврђење имало је палисадни ров, са јамама од масивних дрвених стубова.

 Момир Церовић, археолог, објашњава: "Та дрвена грађа, тај преплет се омазује а у функцији утопљавања, дакле, оно што ми данас радимо стиропором, они си у то време радили са глином. Тај леп је ,у ствари, рушевински слој, и наравно, поред тога, најчешће су ту фрагменти керамичких посуда различитих типова, од врло малих посудица до огромних питоса, то су у ствари музејске аквизиције које стижу након археолошких ископавања."

Шабачки Народни музеј чува највећи број слика и цртежа Маре Лукић Јелесић која је била један од оснивача Октобарског ликовног салона. Међу поклонима су и њени лични предмети.

 Јована Стојанац, директорка Народног музеја у Шапцу, наглаша: "Реализација оваквих активности могућа је  управо због развијене свести код наших суграђана о значају и племенитости дародавства. Одраз је одличног односа који наша установа негује са заједницом. Иза нас је дело уметника Стевана Чалића, у питању је суви пастел из 1926. године, ова техника није тако уобичајена у делима овог уметника, тако да само веома задовољни што смо успели откупом да овако једно дело уврстимо у наше збирке."

Етнолошка збирка чува више од 2500 експоната. Само прошле године Народном музеју је поклоњено 28 предмета који сведоче о свакодневном животу становника Мачве, Поцерине и Посавотамнаве, од половине 19. до краја 20. века.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво