Читај ми!

Власина - Приказ дела обуке тимова за спасавање и рад на води

Припадници ватрогасно спасилачких јединица, по унапред утврђеном плану, редовно током године организују обуке и вежбе, у свим временским условима.

Уочи Дана Сектора за ванредне ситуације приказали су на Власинском језеру, део обуке тимова за спасавање и рад на води.
 Спремни су за све ситуације, па и за превртање чамца. То је једна од техника коју увежбавају, уз управљање пловилом и спасавање утопљеника.

„Једна врло специфична техника, враћање пловила у почетни положај, из разлога што се у бујичним поплавама често дешава да може та снага воде да преокрене чамац спасилаца, а онда они морају да знају да се врате у почетни положај, што је претешко, а веома битно, да би могли да наставе и своју акцију, а и да би могли да буду безбеднији", објашњава Ведран Ташковић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Врању.

Припадник тима за спасавање и рад на води мора да буде одличан пливач, физички спреман, ефикасан уз комплетну опрему.

„Опремљеност је на високом нивоу, наравно, од поплава 2014. године где смо имали великих проблема. Држава је уложила много новца и данас су наши спасиоци опремљени опремом врхунског квалитета", каже Александар Радосављевић, заменик начелника Одељења за ватрогасно-спасилачке јединице Србије.

Пре две године завршен је ИПА пројекат прекограничне сарадње, а увежбавање и сарадња спасилаца из Србије и Бугарске се наставља.

„Ми као батаљон у Лесковцу имамо 12 припадника који су прошли са данашњим даном комплетну обуку за спашавање на води, њихова обука се првенствено односила на учење технике самоспашавања и спашавања", каже Ненад Симић, командант ватрогасно спасилачког батаљона у Лесковцу.
Вежбају на мирним и бујичним водама, у урбаним и сеоским срединама, у свим временским условима. Поплаве су , уз пожаре, највећи ризик угрожавања становништва, приказали су и гашење пожара у згради, евакуацију и транспорт.

 

 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво