Читај ми!

Пресушио извор, жедни и изнемогли коњи и краве на Сувој планини, да ли су цистерне решење

Сточари чије су краве и коњи на Сувој планини без довољних количина воде већ месец дана, више неће морати да брину да ће стока бити жедна. Министарство пољопривреде и локалне самоуправе понудили су трајно решење.

Свих готово хиљаду крава и коња који су на слободној испаши на Сувој планини од пролећа до зиме, поји се на извору Ракош и до њега пролазе свакодневно и по десетак километара.

Сада је када је готово једини извор пресушио, стока је жедна, изнемогла и окупљена око базена у који се вода довози цистернама. Кажу у недовољним количинама.

"Треба педесет хиљада литара воде дневно, а ми не обезбедимо ни пола, тако да доста стоке жедно оде одавде или ту негде се врти, ту око овог базена. Ево, скоро је угинула једна крава", каже Саша Миљковић из села Семче.

"Стоку у села не можемо да спуштамо, пошто ни у селу немамо воду већ месец дана и дуже. Катастрофална је суша, не памти се годинама да је овако било", додаје Продан Вељковић из села Мали Крчимир.

Како је пара за цистерне понестало и Општини и сточарима, у решавање проблема укључило се и Министарство пољопривреде, које је обећало средства за довоз воде док год је потребно, а нуди и трајно решење.

"Договорили смо се, пошто ми као министарство имамо меру бушења нових бунара, да сви аплицирају идуће године и пошто су рекли да је вода овде на 30 до 50 метара и да је има доста, то ће им много значити да би трајно решили овај проблем", објашњава Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде.

"Договорио сам се са председником Општине Бела Паланка, пошто њихови сточари изводе овде своја грла на испашу, да у буџету за идућу годину планирамо средства за изградњу базена, да би повећали капацитет захвата воде", каже Милисав Филиповић, председник Општине Гаџин Хан.

Сточари су добили обећања да ће се завршити пут у овом делу Суве планине.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво